"DRŽAVA ĆE OBEZBEDITI DOVOLJNO ENERGIJE": Državna sekretarka poručila da neće biti odlaganja početka grejne sezone

Novosti online

23. 09. 2022. u 12:07

DRŽAVNA sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Jovanka Atanacković ponovila je danas da nema nikakvih planova restrikcija i da neće biti odlaganja početka grejne sezone, naglasivši da će država obezbediti dovoljno energije i energenata za privredu i domaćinstva.

ДРЖАВА ЋЕ ОБЕЗБЕДИТИ ДОВОЉНО ЕНЕРГИЈЕ: Државна секретарка поручила да неће бити одлагања почетка грејне сезоне

VELIKI Sistem "Beoelektrana" čini 14 toplana i 22 kotlarnice, Foto D. Milovanović

Atanackovićeva je, gostujući na Televiziji „Juronjuz”, objasnila da su preporuke resornog ministarstva o smanjenju potrošnje energije donete kako bismo dali manje novca za uvoz struje tokom zime.

- Preporuke nisu obavezujuće, nema sankcija ako se ne poštuju. To je predlog Ministarstva i apelovali smo i na državnu upravu, javna preduzeća i lokalne samouprave da naprave svoj plan smanjenja potrošnje - precizirala je ona.

Prema njenim rečima, od toga su izuzete predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite.

- Preporuke za domaćinstva neće uticati ni na čiji komfor, niti će smanjiti kvalitet života. To su svakodnevne stvari koje mogu da doprinesu smanjenju potrošnje, a dodatno smo se opredelili za finansijsku stimulaciju umesto kažnjavanja, te će tako domaćinstva čiji računi budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti dodatni popust - napomenula je Atanackovićeva.

- Ukoliko uštedimo 15 odsto svakog meseca, na godišnjem nivou to znači da ćemo anulirati uvoz - ukazala je ona i predočila da nije reč o smrzavanju, restrikcijama i odlaganju grejne sezone, već da probamo da promenimo svoje navike i odnos prema električnoj energiji.


BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)