SRCEM UVEK UZ SRBE: Profesorka Radmila Milentijević je bila istoričarka i ministarka, ali pre svega veliki dobrotvor

D. MATOVIĆ

23. 09. 2022. u 07:15

DUŠO moja, živi i pomozi gladnom da živi.

СРЦЕМ УВЕК УЗ СРБЕ: Професорка Радмила Милентијевић је била историчарка и министарка, али пре свега велики добротвор

Radmila Milentijević

Ovu pouku svoje babe, profesor Radmila Milentijević dobro je zapamtila. Vodila ju je kroz ceo život, koji se ugasio pre dva dana u Njujorku. Velika dobrotvorka, pisac, istoričar, bivša ministarka u vladama SRJ i Srbije, profesor emeritus Gradskog koledža u Njujorku, preminula je u 91. godini.

Rođena je 1931. u tadašnjem zaseoku Vlaški Do varošice Azanje, kod Smederevske Palanke. Njen otac bio je oficir koji je posle Drugog svetskog rata odbio da se vrati u Jugoslaviju. Bila je student treće godine ekonomije kada se iz Beograda otisnula u svet. Najpre kod oca u Pariz, a potom u Čikago, gde je studirala svetsku savremenu istoriju. Doktorirala je 1970. na Univerzitetu Kolumbija. Predavala je savremenu evropsku istoriju na Gradskom koledžu u Njujorku.

Bila je član američke Demokratske stranke od šezdesetih godina prošlog veka, ali je 1992. prihvatila mesto ministra bez portfelja u Vladi SRJ. Bila je i ministarka informisanja 1997-1998. u Vladi Srbije. Tih godina držala je predavanja o jugoslovenskoj krizi na američkim univerzitetima, davala intervjue za Bi-Bi-Si, Si-En-En, "Foks njuz"...

Patrijarh srpski Irinej odlikovao ju je, 2015, Ordenom Svetoga Save drugog stepena. Bila je veliki dobrotvor Saborne crkve i Hrama Svetog Save u Beogradu, Prvog beogradskog pevačkog društva, kao i mnogih srpskih svetinja. U njenoj biografiji nižu se akcije i donacije koje je godinama činila: najveći dobrotvor Crkve Svetog Save u Njujorku, dobrotvor Crkve Svete Petke Paraskeve u Bondiju (Francuska), Srpskog kulturnog centra u Rešici (Rumunija), SANU, Narodnog muzeja, Vukove zadužbine, Matice srpske... Kupila je i klimatizovanu komoru u kojoj se, u Narodnom muzeju u Beogradu čuva Miroslavljevo jevanđelje.

Pomagala je srpski narod u Krajini, RS i na KiM. Uložila je novac u odbranu Slobodana Miloševića, Ratka Mladića i Radovana Karadžića u Hagu. Miloševićevu odbranu u Hagu prevela je na engleski. Od 1993. do 2001, u više od 20 prekookeanskih letova, donosila je lekove kao predsednica Svetskog srpskog dobrovoljnog fonda za humanitarnu pomoć.

Osnovala je Fond "Radmila Milentijević", koji će nastaviti humanitarni rad. Autor je dve knjige pod nazivom: "Mileva Marić Ajnštajn život sa Albertom Ajnštajnom". Dala je sebi zadatak da prenese posmrtne ostatke Mihajla Pupina u Beograd, ali taj naum, nažalost, nije ostvarila.

Detalji o datumu pomena u Njujorku i opela u Sabornoj crkvi u Beogradu biće naknadno objavljeni.

VUČIĆ: ERUDITA I PATRIOTA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je juče saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima povodom smrti Radmile Milentijević.

- Sa tugom sam primio vest o smrti Radmile Milentijević, koja je svojim neumornim radom i posvećenošću ostavila specifičan trag na našoj političkoj i intelektualnoj sceni. Srpkinja i Njujorčanka, profesorka i političarka, pisac i humanista, erudita i patriota, Radmila Milentijević će ostati upamćena kao žena borac, koja se predano i uporno zalagala za dobrobit našeg naroda i zemlje, kao i za čuvanje srpskog kulturnog nasleđa od zaborava. Neka počiva u miru - napisao je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA NADOLAZEĆE PRAZNIKE: Detaljna prognoza za prvu polovinu maja