DANAS JE GODIŠNJICA ČUVENE BITKE: Pogledajte nikad objavljenu fotografiju palih srpskih heroja

Novosti Onlajn

22. 09. 2022. u 10:13

BITKA na Mačkovom kamenu je jedna od niza sukoba tokom bitke na Drini. Mačkov kamen je topografski čvor na planini Jagodnja u zapadnoj Srbiji, gde su vođene teške borbe između 1. srpske i 6. austrougarske armije u toku Prvog svetskog rata, u periodu od 19. do 22. septembra 1914. godine.

ДАНАС ЈЕ ГОДИШЊИЦА ЧУВЕНЕ БИТКЕ: Погледајте никад објављену фотографију палих српских хероја

foto: Tviter

-Na današnji dan, pre 108 godina, na vrhu Mačkov kamen na planini Jagodnji iznad Drine vodila se jedna od najstrašnijih bitaka za odbranu Srbije između srpske vojske i austrougarskih agresora, napisao je Goran Vesić na Tviteru.

Na ovom mestu, 19. septembra 1914. godine, otpočele su teške i krvave borbe u okvoru bitke na Drini. Nakon žestokog poraza na Ceru u avgustu 1914. godine, Austrougarska vojska se dobro odmorila, dodatno naoružala i sa svežim snagama krenula u napad 6. septembra 1914. godine.

Srpska 2. armija je uspela da zadrži 5. austrougarsku armiju na obalama donje Drine, dok je uz velike borbe 6. austrougarska armija prešla Drinu i zauzela Gučevo, Boranju i Jagodnju, izbivši na Sokolsku planinu. Srpska 1. armija, pod komandom đenerala Petra Bojovića, protivnapadom prisiljava desno krilo protivnika na povlačenje do položaja Mačkov kamen – Crvenje – Javornik.

Tog 19. septembra 1914. počinje ogorčena bitka za Mačkov kamen. O žestini tih borbi najrečitije govore obostrani gubici. Samo od 16. do 22. septembra 1914. u ogorčenom rvanju po rovovima, borbi na nož i prsa u prsa, gde su bajoneti lomili kosti ratnika, kundaci razbijali lobanje, zubi zarivali u meso, a prasak bombi i granata zagušivali bojnu viku, pored vojnika izginuo je veliki broj elitnih oficira.

Taj žestok nedostatak oficirskog kadra je jedan od razloga zbog koga je naša država nakon rata, morala da prima u redove svoje vojske bivše crnogorske i lojalne austrougarske oficire.

Poginulo 115 oficira

Na Mačkovom kamenu i okolnim položajima poginulo je čak 115 srpskih oficira (uključujući i potpukovnika Dušana Purića koga sam na početku teksta citirao) dok je njih 176 ranjeno, među kojima i sam princ i bivši prestolonaslednik Đorđe Karađorđević. Ukupni gubici na srpskoj strani bili su oko petnaest hiljada boraca izbačenih iz stroja.

Bitka na Mačkovom kamenu, nažalost, i dan danas ostaje je u senci velikih pobeda na Ceru i Kolubari, iako je jednako značajna kao i ove dve, jer nije dozvolila neprijatelju da za tri dana, po Poćorekovom planu ovlada Jagodnjom i Sokolskim planinama, već tek nakon trinaest dana teške borbe kada je neprijatelj bio totalno izmoren i desetkovan sa ukupnim gubicima od šesnaest hiljada izbačenih iz stroja.

Srpski narod i vojska, na čelu sa njenim vrhovnim komandantom kraljem Aleksandrom Karađorđevićem, nisu dozvolili da kosti srpskih ratnika i mučenika sa Drine ostanu razbacane na stratištu, širom drinskog fronta. Narod, Crkva i kralj su se odužili senama svojih očeva dostojnim spomenicima – crkvi spomen – kosturnici u Krupnju i kapeli koja čuva mošti naših ratnika na Mačkovom Kamenu.

BONUS VIDEO: Pogledajte video sa Tajms skvera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april