GODIŠNJICA OD ISKRCAVANJA NA KRFU: Nezaborav za srpske junake

V. N.

21. 09. 2022. u 06:30

POLAGANjEM venaca i odavanjem počasti u mestima Ipsos-Dasija, Guvija i Agios Mateos danas počinje obeležavanje 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido.

ГОДИШЊИЦА ОД ИСКРЦАВАЊА НА КРФУ: Незаборав за српске јунаке

Foto D. Stevanović

Komemorativnu svečanost u Ipsosu-Dasiji kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije "Knez Mihailo", poznatog kao "Gvozdeni puk", predvodiće Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad. On će predvoditi i komemoraciju u Guviji, kod Spomen-ploče na mestu iskrcavanja srpske vojske na Krf 1916. Odavanju pošte prisustvovaće i predstavnici Republike Srpske.

Kako je najavljeno, u Agios Mateosu održaće se komemoracija kod spomenika vojnicima Drinske divizije.

Na ovim komemorativnim skupovima, počast srpskim vojnicima odaće i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Vrhovna komanda srpske vojske je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na jadransko primorje. Posle više od mesec dana teških marševa, po najtežem vremenu i bespuću, srpska vojska došla je do Skadra, Drača i Valone, odakle je prebačena na Krf, na kojem se do aprila 1916. oporavljalo 151.828 vojnika.

JANULIS

VENCI će biti položeni i kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve. Janulis je bio krfski seljak i veliki srpski dobrotvor koji je dozvolio da se na njegovoj zemlji podigne vojni logor, gde su se oporavljali srpski ratnici koji su preživeli golgotu Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024