VEĆINA DONORA MATIČNIH ĆELIJA IZ INOSTRANSTVA: U našem registru još nema dovoljno dobrovoljnih davalaca

B. R.

19. 09. 2022. u 19:54

ZA većinu od 25 pacijenata, kojima je od početka godine urađena transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od nesrodnih davalaca, lek je obezbeđen iz inostranstva, jer u našem registru još nema dovoljno dobrovoljnih davalaca.

ВЕЋИНА ДОНОРА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: У нашем регистру још нема довољно добровољних давалаца

Foto. Printskrin Youtube

Iako je od početka godine upisano više od 2.000 novih potencijalnih davalaca, još smo daleko od broja koji bi obezbedio da se većina transplantacija radi sa ćelijama donora iz naše zemlje.

Za to je potrebno oko 100.000 potencijalnih davalaca, a sada ih je u registru nešto više od 12.000. Taj broj se ipak povećava jer je samo ove godine upisano novih davalaca koliko je ranije upisivano za četiri godine. Sa porastom broja davalaca u registru, raste i mogućnost pronalaska odgovarajućeg davaoca u zemlji.

- Šansa za uspešnost transplantacije matičnih ćelija povećava se za 30 odsto ukoliko je davalac sa istog geografskog područja - kaže dr Glorija Blagojević ispred Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, povodom Svetskog dana davalaca ove vrste ćelija. - Matične ćelije hematopoeze mogu se prikupiti na dva načina, iz periferne krvi i iz bedrene kosti. Obe procedure su u potpunosti bezbedne za davaoca i ne postoji rizik od infekcija koje se prenose putem krvi. Davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije.

Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, koje ne boluju od teških oboljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

STAV BEOGRAĐANA: Pitali smo građane šta misle o zabrani pušenja u zatvorenom koju traži ministarka Danica Grujičić (ANKETA)