PETORO ĐAKA U ČETIRI ODELJENJA: U selu Klisura, na Vlasini, učitelji i nastavnici ulažu mnogo truda da osnovna škola opstane

J. STOJKOVIĆ

20. 09. 2022. u 10:00

U MALOM planinskom selu Klisura, na Vlasini, udaljenom samo šest kilometara od graničnog prelaza Strezimirovci sa Bugarskom, nalazi se Osnovna škola "Ivo Lola Ribar". Decenijama je ponos ovog kraja jer su je pohađali i u njoj su osnovno obrazovanje sticali mnogi uspešni stručnjaci koji danas žive i rade širom Srbije.

ПЕТОРО ЂАКА У ЧЕТИРИ ОДЕЉЕЊА: У селу Клисура, на Власини, учитељи и наставници улажу много труда да основна школа опстане

Foto J. Stojković

Nekada je škola u Klisuri imala 760 đaka, a danas broji svega pet učenika. Već dve godine nema prvaka, a deca su iz okolnih zaselaka i svakodnevno ih zaposleni iz škole voze i dovoze od kuće do škole i posle nastave od škole do kuće.

- Dva učenika trećeg i četvrtog razred prate kombinovanu nastavu, dok su ostala tri učenika - u stvari i tri odeljenja - peti, sedmi i osmi razred. Svaki učenik dobija besplatne udžbenike, besplatnu užinu i maksimalnu posvećenost svih zaposlenih, jer mi smatramo da bez obzira na broj učenika moramo da održimo nastavni nivo i rejting koji je škola imala sedamdesetih godina. Tada je nastavu u staroj zgradi pratilo 760 učenika - kaže Nataša Đorić, direktorka škole.

Prema njenim račima, škola pokriva područje od 11 zaselaka, predstavlja matičnu školu i nju pohađaju sva deca iz ovog planinskog kraja. Škola koja je ponos ovog kraja osnovana je u decembru 1965. godine.

- Za gotovo šest decenija rada, naša škola je dočekala, obrazovala i na dalje školovanje ispratila mnoštvo đaka. U njoj je radilo mnogo učitelja i nastavnika predanih svom pozivu. Svako je ostavio trag svog pedagoškog rada i postojanja. Imala je nekoliko direktora. Svaki je školi dao svoj doprinos, da bi ona bila bolja i lepša - kaže Đorićeva.

I danas se trud da školski ambijent bude što lepši vidi na svakom koraku. U nekoliko učionica gde se odvija nastava, prosvetni radnici su posvećeno uredili svaki kutak, takvo je i školsko stepenište, a okolnosti čine da su učitelji i nastavnici deci često i prijatelji. Osim tog pedagoškog pristupa prema svojim učenicima, gotovo uvek razviju dobre, prijateljske odnose i sa njihovim roditeljima. Puni su razumevanja i uvek  spremni da pomognu i mališanima i njihovim porodicama, jer ovaj kraj je uglavnom naseljen gorštacima slabog imovinskog stanja.

TREĆINA SELA ČLANOVI BIBLIOTEKE

U ŠKOLSKOM dvorištu, u maloj zgradi, smeštena je biblioteka, istureno odeljenje Biblioteke "Radoje Domanović" u Surdulici. Klisura broji oko 200 stanovnika, a ima čak 75 vrlo aktivnih članova biblioteke. Valentina Eftova, bibliotekarka, koja dve decenije ovde radi, kaže da ova mala ustanova ima vrlo bogat knjižni fond i da on raste iz godine u godinu. Kuriozitet je da je polovina knjiga na bugarskom, a druga polovina na srpskom jeziku. Čitaoci su i mladi i stariji, nema pravila, naročito kada planinu okuje zima. Tada je knjiga dobar prijatelj. Članarina se ne plaća, a u biblioteci je i stanovnicima Klisure internet uvek na raspolaganju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)