OBEZBEĐENJE GEJ PARADE KOŠTALO TRI MILIONA EVRA: Ministar Vulin o visokorizičnim skupovima minulog vikenda

V. N.

18. 09. 2022. u 19:07

SRBIJA je tokom dešavanja u Beogradu minulog vikenda pokazala da je funkcionalna i organizovana država, snažna i sposobna da sprovodi svoje odluke i koja je u stanju da pruži punu bezbednost svojim građanima.

ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ГЕЈ ПАРАДЕ КОШТАЛО ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Министар Вулин о високоризичним скуповима минулог викенда

Foto: AP

Rekao je ovo danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, komentarišući sve što je prethodilo "Evroprajdu", kao i dešavanja na ulicama srpske prestonice u subotu. Ukazujući da policajci koji rade po 30 godina u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne pamte da je u jednom danu bio tako veliki broj važnih i visokorizičnih skupova, Vulin je naglasio da su svi završeni sa tako malo incidenata i na način da niko ne može da prigovori bilo šta.

- Nijedan građanin nije povređen, a 13 policajaca je lakše povređeno, 87 osoba je privedeno, protiv 11 su podnete krivične prijave, ostale će biti prekršajne. Ni jedan jedini građanin nije povređen. Srpska policija je pokazala da je u stanju da sprovede naređenje predsednika Aleksandra Vučića da svi građani Srbije moraju da budu bezbedni i da njihova prava moraju da budu ispoštovana. Odluku da nema šetnje smo sproveli, hodali su tačno 150 metara od Ustavnog suda do Tašmajdanskog parka - rekao je Vulin na TV Pink.

Ministar je ukazao i da državi nijedan ambasador nije naredio šta da radi, naglasivši da je Srbija pokazala da je organizovana i uspešna.

- Politikanti iz Dveri, Zavetnika, kako god da se zovu, pokušali su sve ovo da iskoriste. Predsednik Vučić im je pokazao kako se ponaša država i državnik i ogromna većina građana je to podržala, jer je videla da može da veruje svojoj državi - naglasio je Vulin.

Kako je istakao, Vučić je jedini političar koji, kako je rekao, gej paradu nije iskoristio za politikantstvo i "nije dozvolio da ta nametnuta tema postane jedina stvar u našim životima, kada imamo ozbiljnije teme".

MILETIĆ PRAVDA UČESNIKE

KOORDINATOR "Evroprajda" Goran Miletić izrazio je "generalno zadovoljstvo načinom na koji je protekao skup" i ocenio "da je policija svoj posao radila odlično, ali da treba jasno da se kaže i utvrdi ko vrši nasilje".

- Pojedine neprikladne scene tokom šetnje od strane učesnika rezultat su zabrane koja se desila - tvrdi Miletić.

Vulin naglašava i da je obezbeđenje gej parade Ministarstvo unutrašnjih poslova koštalo oko tri miliona evra i da je bilo angažovano skoro 6.000 policajaca na koje je, kako je istakao, ponosan jer su profesionalno odradili svoj posao i sačuvali ličnu i imovinsku bezbednost svakog čoveka.

Prema Vulinovoj oceni, organizatori "Evroprajda" ovim skupom nisu unapredili prava za koja se bore, nisu uspeli da objasne ono što su želeli, a mogli su da pokažu toleranciju, da razumeju zemlju u kojoj žive.

Foto: Tanjug

Ministar je objasnio da je šetnja "Evroprajd 2022" bila zabranjena, ali da je koncert bio dozvoljen i da je policija obezbedila trasu od mesta okupljanja do Tašmajdana, gde se koncert održavao.

ZAVETNICI

PREDSEDNICA Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da se u Beogradu na "Evroprajdu" dogodio "poraz institucija".

- Pokazalo da se da su grupe i lobiji iznad zakona - rekla je ona.

- Organizatori su tražili da prođu čitavim Bulevarom kralja Aleksandra da se spuste na koncert, a policija je rekla to ne dolazi u obzir. Nema šetnje, možete da se okupite ispred Ustavnog suda, odmah prođete kroz park kod Crkve Svetog Marka i najbezbednijom i najkraćom rutom ulazite na koncert. Može sada neko da zloupotrebljava, da se igra, radi šta hoće, ali tako je bilo - rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Vulin je naglasio da će policija, dok je on ministar, na silu odgovarati odmah i da neće stajati šest sati i čekati da im polome obe noge.

Lopatom hteli da ubiju policajca

Ministar Vulin je istakao da je jedan policajac u subotu udaren lopatom u slepoočnicu i da bi da nije imao šlem bio usmrćen.

- Lopatom ste hteli da ubijete policajca, čoveka, Srbina. Čoveka koji vam je komšija. Šta vam je skrivio, što ste napali policiju? Ne mislim da je ova parada vredela mojih povređenih 13 policajaca, kao što ne mislim da ološ koji je napao policajce može za sebe da kaže da je patriota, a odmah da vam kažem da ćemo ih naći i obračunati se sa njima u skladu sa zakonom - naglasio je ministar policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas