Evropska misao i nauka na Ekonomskog fakultetu - Otvorena Izložba o Bečkom krugu

Lj.B.

16. 09. 2022. u 12:51

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić otvorio je na Ekonomskom fakultetu Izložbu o Bečkom krugu, čiji su autori profesori Univerziteta u Beču, Karl Sigmund i Fridrih Štadler. Ovaj događaj je organizovan u saradnji Univerziteta u Beču i Univerziteta u Beogradu u okviru Evropske alijanse univerziteta Circle U. - Bečki krug bio je renesansa evropske misli i nauke, između dve katastrofe, Prvog i Drugog svetskog rata - rekao je prorektor za nauku UB prof. Branislav Boričić. Zadovoljstvo zbog saradnje srdačno je izrazio i prorektor za međunarodne odnose i istraživanja Univerziteta u Beču prof. dr Žan Robert Tiran. Cilj izložbe je da slikovito i direktno predstavi kako impresivna intelektualna dostignuća Bečkog kruga, tako i komplikovan i sumoran istorijski kontekst koji je doveo do njegovog raspada kasnih 1930-ih. Centralni deo je posvećen istoriji rasističkog i političkog progona intelektualaca i naučnika, koji je doveo do egzodusa pripadnika Bečkog kruga i brutalnog gušenja bečke "Zlatne jeseni". Kao prateća manifestacija izložbe održava se i otvoreni simpozijum "Vienna Circle and Belgrade School of Logic" na kojem će članovi akademske zajednice sa Univerziteta u Beču i Univerziteta u Beogradu izložiti svoje rezultate nastale pod uticajima pripadnika Bečkog kruga. Autori izložbe prof. Sigmund i prof. Štadler održali su uvodna izlaganja, u kojima su ukazali na korene, međusobnu povezanost unutar regiona i glavna dostignuća ovih fascinantnih događaja. Simpozijum je prateća sesija Naučne konferencije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja se održava povodom 85 godina od osnivanja Fakulteta, do 17. septembra 2022. godine. Izložba će biti otvorena za javnost do 15. oktobra svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

Европска мисао и наука на Економског факултету - Отворена Изложба о Бечком кругу

Foto V. Danilov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april