GRIP ĆE JAČE UDARITI: Doktori ukazuju da je moguć intenzivan talas influence

I. K.

15. 09. 2022. u 06:20

PREDSTOJEĆA sezona gripa, sudeći prema izveštajima iz daleke Australije, mogla bi da porani i jače udari i severnu hemisferu Zemljine kugle.

ГРИП ЋЕ ЈАЧЕ УДАРИТИ: Доктори указују да је могућ интензиван талас инфлуенце

Foto: G.Šljivić

Zato je važna imunizacija protiv virusa influence, naročito starijih, hronično obolelih i trudnica, upozorili su juče, na konferenciji za medije, naši najpriznatiji medicinski stručnjaci.

Profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je najbolji i najuspešniji način lečenja infektivnih bolesti sprečavanje da do njih dođe:

- Ako ne razvijemo otpornost na bolest pre njene pojave, svakako postoji opasnost od teže kliničke slike i većeg procenta nepovoljnih ishoda. Ne bi trebalo da se zanemari ni činjenica da i osobe koje se smatraju zdravim, uz to mladi i u odličnoj kondiciji, mogu da razviju komplikacije.

Virusolog, prof. dr Ana Banko sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže:

- Paralelno sa drugim virusnim infekcijama, i učestalost gripa se očekivano smanjila pre svega zbog epidemioloških mera uvedenih protiv kovida. Ulazak u novu sezonu gripa, a pod prepandemijskim epidemiološkim okolnostima, nameće pitanje koliko je kolektivni imunitet posledično oslabljen tokom poslednje dve godine. Takođe, nova sezona može doneti i novu kombinaciju cirkulišućih sojeva sa izmenjenim osobinama u odnosu na one koje su prethodile pandemiji. Zbog svega navedenog, smanjivanje rizika od obolevanja i posledica same infekcije moguće je primenom dobro poznate imunizacije protiv gripa.

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta "Batut" podsetila je da je i dalje moguća udružena infekcija kovidom i gripom i da su posebno osetljivi pacijenti sa hroničnim oboljenjima za koje je od izuzetnog značaja da se pravovremeno vakcinišu protiv gripa i na taj način spreče tešku kliničku sliku i komplikacije u slučaju obolevanja. 

DECA BOLESNA DO DVE NEDELjE

GRIP za najmlađe može da bude opasniji od kovida.

- Deca su veliki prenosioci gripa, a period zaraženosti kod njih traje i po dve nedelje, što je duže nego kod odraslih - kaže prof. dr Goran Vukomanović, pedijatar-kardiolog iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova". - Statistika koju su vodili u Americi pokazala je da je u hitne službe zbog komplikacija gripa dolazilo čak 50 odsto najmlađih bez pridruženih komorbiditeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...