KARCINOM DOSTIGAO RAZMERE EPIDEMIJE: Saveti dr Krivokapića o prevenciji raka debelog creva - ishrana je ključna

J. Matijević

10. 09. 2022. u 15:37

PROFESOR Zoran Krivokapić, akademik SANU i vodeći srpski stručnjak u oblasti kolorektalne hirurgije i proktologije, preminuo je u 68. godini.

КАРЦИНОМ ДОСТИГАО РАЗМЕРЕ ЕПИДЕМИЈЕ: Савети др Кривокапића о превенцији рака дебелог црева - исхрана је кључна

Foto: M. Labudović

Krivokapić je u praksu uveo i široko popularizovao više od 46 dijagnostičkih postupaka i operativnih metoda, i obavio je više od 5.000 veoma komplikovanih operacija karcinoma debelog creva.

On je 2012. godine za časopis "Bilje i zdravlje", između ostalog dao i određene savete ljudima kako da sačuvaju zdravlje, ističući da je prevencija najvažnija.

- Karcinom je dostigao razmere epidemije, mnogo je zapuštenih i urgentnih slučajeva. Savetujem svima od 50-70 godina da se sledeće godine pregledaju na okultno krvarenje, da ranije odlaze na preventivne preglede i da vode računa o načinu ishrane. Jer, pretpostavlja se da u 85 odsto slučajeva karcinom debelog creva izaziva nepravilna ishrana. Izbegavanje gojaznosti, alkohola, pušenja, mesnih prerađevina i manje crvenog mesa, a više voća, povrća i namirnica bogatih vlaknima, moja su preporuka - rekao je doktor pre deset godina.

Krivokapić je u istom intervjuu govorio i o biljnim lekovima i preparatima i njihovom korišćenju u lečenju.

- U osnovi svih lekova je neko bilje. Ne znam mnogo o tome, ali sam ubeđena da čajevi, neke trave i namirnice bogate vlaknima imaju važnu ulogu u prevenciji karcinoma. Znam za nekoliko naučnih radova koji to nedvosmisleno dokazuju.

Doktor Krivokapić je ostao upamćen i po tome što se sam javio da prati stanje Đorđa Martinovića iz Gnjilana, srpskog domaćina kog su 1985. godine Albanci nabili na kolac na čijem vrhu je bila polomljena pivska flaša.

- Za gotovo četiri decenije, koliko radim i operišem, nikada više nisam video povrede kakve je imao Đorđe Martinović - govorio je za "Novosti", akademik Krivokapić.

- Njegovo prebacivanje u London pomogli su advokat Velimir Cvetić, novinar Dragan Barjaktarević i reditelj Milorad Bajić. U Londonu ga je operisao čuveni hirurg Piter Holi, svetski priznat stručnjak za operaciju povreda analnog otvora. Njegov nalaz koji sam doneo u Beograd glasio je da je “isključeno svako samopovređivanje” i da je “zločin proučio sa kolegama posle uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju”. Tvrdio je i da su nasilje izvršile najmanje tri osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)