KRAJIŠKI VIŠEBOJ U BANATSKOJ RAVNICI: Skakali udalj i uvis, nadvlačili klip, penjanjali se uz stožinu... (FOTO)

Jelena J. Baljak

09. 09. 2022. u 09:33

PRE jednog veka, u malo selo Seleuš, u opštini Alibunar, u kom pretežno žive pripadnici rumunske nacionalne manjine, doselilo se šezdesetak srpskih dobrovoljaca iz Hercegovine i Like.

КРАЈИШКИ ВИШЕБОЈ У БАНАТСКОЈ РАВНИЦИ: Скакали удаљ и увис, надвлачили клип, пењањали се уз стожину... (ФОТО)

Foto Cenatar za kulturu Alibunar

Oni su za zasluge u Prvom svetskom ratu dobili po pet hektara seoskog zemljišta i tu zasnovali svoja ognjišta. Sudbina je htela da im se sedam decenija kasnije pridruži mnogo više sunarodnika, koji, međutim, nisu došli svojom voljom, već su ih "dovela" ratna dešavanja tokom devedesetih godina minulog veka. I, tu u Seleušu, lepom južnobanatskom mestu pronašli su svoje sigurno utočište.

Te stamene Krajišnike i Hercegovce, i njihove potomke, bilo da su im preci došli posle Velikog rata ili su i sami stigli u poslednjoj deceniji 20. veka, sve zajedno veže nostalgija za postojbinom. Zato su, udruženi i složni, 2016. godine osnovali manifestaciju "Seleuški višeboj". Na njoj, osim takmičenja u drevnim sportskim disciplinama, kojima su njihovi preci međusobno "merili" snagu, neguju i folklornu i kulinarsku tradiciju svog zavičaja.

Postala je već tradicija da se početkom septembra u ovom selu, tačnije u seoskom naselju Kolonija, okupljaju Krajišnici iz cele Srbije, Like, Dalmacije. Nadmeću se u bacanju kamena s ramena, skoku udalj i uvis, nadvlačenju klipa i konopca, penjanju uz stožinu, trčanju po brvnu i u džakovima, kao i u atraktivnom boju na brvnu. Neizostavno je i takmičenje u balotama (boćanje), što ih razlikuje od svih ovakvih višeboja, koji se organizuju u našoj zemlji.

- Iz poštovanja prema krajiškim korenima, momci iz sela su najpre učestvovali na sličnim zborovima u Bosni i po Vojvodini. Svoju manifestaciju, jedinu takvu u južnom Banatu, napravili smo kako bismo mogli da uzvratimo sva ta gostoprimstva, ali i da bismo naučili našu omladinu starim vrednostima. Sada sa ponosom možemo da kažemo da je "Seleuški višeboj" jedno od omiljenijih krajiških takmičenja - objašnjava nam Marko Kosovac (27), jedan od organizatora.

Minulog vikenda održan je peti višeboj, ali prvi posle pandemije kovida 19. Bio je to praznik za celo selo i povod da oni koji su na privremenom radu u inostranstvu baš u to vreme dođu u rodno mesto na odmor, da bi se svi zajedno družili i evocirali uspomene.

- "Seleuški višeboj" je jedinstvena turistička i sportska manifestacija našeg kraja, koja čuva od zaborava duh tradicionalnih krajiških sportskih igara. Učestvovalo je više od 150 takmičara iz cele Srbije, što je najviše do sada. Takmičili su se i najmlađi u dečjim kategorijama. Za njih su organizovane trke u džakovima i sa jajetom u kašici, kao i trčanje po brvnu - kaže Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar.

Kada se ukrste snaga i um, i najteže prepreke lako se prevazilaze. To dokazuju svi višebojci. Tada ni penjanje uz pet metara visoku stožinu (drveni stub oko kog se lageruje seno), ne predstavlja problem. Bar tako izgleda kada to radi Jovan Stupar iz Banatskog Velikog Sela. On je u toj najtežoj disciplini neprikosnoven. Na kom god se takmičenju pojavi, osvoji zlato. Tako je bilo i na ovogodišnjem "Seleuškom višeboju" jer se uz stožinu popeo za šest sekundi.

Ipak, najveću pažnju publike i najglasnije navijanje uvek, po pravilu, izaziva najmasovnija disciplina - nadvlačenje konopca. A domaći višebojci, kao pravi domaćini, prepustili su pobede svojim gostima, kako bi i sledeće godine došli na druženje uz krajišku muziku i bogatu zakusku.

OD LIVADE NAPRAVILI PARK

"SELEUŠKI višeboj" se održava na poljani u seoskom naselju Kolonija. Tu od prvog takmičenja stoji i bandera, koju su organizatori kupili od "Elektrovojvodine", za disciplinu penjanje uz stožinu. Vremenom je ta poljana pretvorena u lep park, koji su meštani sami uredili zahvaljujući novcu prikupljenom tokom ove manifestacije. Posadili su drveće, napravili letnjikovac i mali teren za fudbal, a opština Alibunar je napravila i dečje igralište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...