HIL KRŠI BONTON I VASPITAVA BEOGRAD: Ambasador SAD otvoreno traži da se Srbija odrekne Kosova i Rusije i izabere Zapad

S. S. ROVČANIN

02. 09. 2022. u 08:00

SRBIJA mora da se okrene Zapadu zbog svoje dece. Mnogi mladi iz nje odlaze na Zapad, ne na Istok.

ХИЛ КРШИ БОНТОН И ВАСПИТАВА БЕОГРАД: Амбасадор САД отворено тражи да се Србија одрекне Косова и Русије и изабере Запад

Amerikanci i njihov ambasador Kristofer Hil žele da udalje Srbe od Rusa, Foto AP

Voleo bih da Srbija jednog dana donese odluku o priključenju u NATO. Beograd treba da se priključi sankcijama protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Ove "dobronamerne" savet našoj državi i vlasti, uz normalizaciju odnosa sa Prištinom uz međusobno priznavanje, Beogradu je u intervjuu NIN-u servirao je ambasador SAD Kristofer Hil. Prilično agresivno, bez imalo diplomatskog bontona i uvažavanja zemlje domaćina, sugeriše da se odreknemo tradicionalnih prijatelja...

Dugodišnji diplomata i naš predstavnik u Ujedinjenim nacijama Branko Branković ističe za "Novosti" da Hil mora da bude agresivan, jer je i više nego očigledno da su političko tlo i uticaj SAD u Evropi, kao i na Balkanu - poljuljani.

- Hil kao da je progutao neku disketu i stalno ponavlja isto - Srbija u NATO, Srbija mora na Zapad, međusobno priznavanje sa Kosovom. Da razjasnimo redom. Srbija može da počne da razmišlja o nečemu kada je NATO u pitanju tek kada SAD i Alijansa zvanično pošalju izvinjenje za bombardovanje bez ikakvog pravnog osnova i da nam nadoknade materijalnu štetu koja iznosi više od 100 milijardi dolara - objašnjava naš sagovornik i dodaje da ponašanje Hila, koje je direktno mešanje u unutrašnju politiku zemlje domaćina, zaslužuje protestnu notu našeg Ministarstva spoljnih poslova.

Branković tvrdi da, kada je u pitanju pravac - Zapad, Amerika ne shvata koliko je za region dobro da Srbija nije ni levo ni desno. A, što se tiče preporuke o nezavisnosti tzv. Kosova - to se nikada neće desiti. A, toga su svesni i Amerikanci, uprkos tome što svim silama pokušavaju da Kosovo dobije stolicu u UN.

Foto Tanjug

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović smatra da je američki diplomata, u svom maniru po kojem je prepoznatljiv već decenijama od kada deluje na Balkanu, već nekoliko puta pozivao da se priključimo NATO i da uvedemo sankcije Rusiji.

- U našem Ustavu piše da smo nezavisni i vojno neutralni. Hil se očigledno meša u unutrašnje stvari države. Nemam sumnje da će nastaviti sa ovakvim izjavama, jer zastupa Zapad i SAD koji su u sveopštem, političkom i ekonomskom ratu protiv Rusije i trudiće se da što više država pridobiju - objasnio je Jovanović za naš list.

ISTAKAO SE U RAMBUJEU

BRANKOVIĆ se Hila dobro seća za vreme pregovora sa Albancima u Rambujeu, kada je ambasador bio šef međunarodne grupe pregovarača:

- On je bio naporan i za vreme Slobodana Miloševića, ali ga tada nije bilo mnogo u medijima. Pravo lice je pokazao u Rambujeu, kada je zabranjivao predstavnicima Albanaca da direktno razgovaraju sa nama. Tražili smo da pričamo kako bismo se dogovorili sa njima, a on je govorio:

- Ne može, još nisu spremni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas