SAV ULOV VRATILI U REKU: Na Drini kod Banje Koviljače održani "Dani dečjeg ribolova"

Vladimir Mitrić

28. 08. 2022. u 09:30

NA Drini je održana velika svetkovina - međunarodni "Dani dečjeg ribolova", na kojoj je učestvovalo više desetina mališana iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika i Albanije, koji su se takmičili ko će da ulovi najmanju ribicu na "Šotrinoj plaži" kod Banje Koviljače, gde su se takmičari i organizatori okupili oko replike skulpture Nikole Tesle.

САВ УЛОВ ВРАТИЛИ У РЕКУ: На Дрини код Бање Ковиљаче одржани Дани дечјег риболова

Foto V. Mitrić

Ljubica Tanko, konzul DA "Međaši" iz Celja, dovela je slovenačku ekipu, u kojoj je bio i njen sin Tibor. Ona kaže da su oduševljeni lepotom Drine, priobalja, Tršića, Loznice i Srbije, kao i gostoprimstvom, ali, pre svega, dobrom atmosferom na manifestaciji, čiji je organizator DA "Međaši", a pokrovitelj grad Loznica.

- Osećamo se zaista kao kod kuće, lepo, opušteno, u lepom okruženju, među decom i ljudima kojima srce kuca za ljubav i mir - kaže Ljubica.

Mališani su oduševljeni što je Drina puna ribica, kao što je i najavio Zoran Mirković, njihov domaćin, koji je na "Šotrinu plažu" došao sa kćerkom Ružicom i sinom Mirkom. Mirkoviću je uručeno najviše priznanje DA "Međaši", kao i Draganu Radenoviću, vajaru iz Beograda, posthumno Blagoju Josipoviću, velikom humanisti, redakciji lista "Novosti", profesoru dr Milanu Markoviću iz Novog Sada, vrednim aktivistima "Naše Drine" Igoru Braunoviću i Slaviši Nestoroviću...

Delegacija iz Slovenije, Foto V. Mitrić

Pehare, nagrade i poklone dobili su svi učesnici. Kako je rekao Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice koji je svečano otvorio manifestaciju, "svi mališani su pobednici jer su došli ispunjeni ljubavlju za prirodu, ribe i druženje".

- Poruke mira koje odavde idu su planetarne, a grad Loznica uvek rado podržava ovakve svetkovine, dokazujući da je Drina veza sa svetom, kao i sve naše reke, a ne nešto što treba da nas razdvaja - kaže Đokić.

- Ovu dečju ljubav niko ne može da omeđi. Ovo su lekcije za starije širom sveta, posebno one koji odlučuju o ratu i miru.

Mališani su iskazivali svoje želje upecanim ribicama, koje su poljubili pa vratili u reku.

Dušan Tomić, generalni sekretar DA "Međaši", organizator manifestacije, kaže da je, "posle ovakvog saborovanja mladih i odraslih kraj Drine srećniji nego ikad, jer je atmosfera pokazala da su trijumfovali ljubav, razumevanje, pažnja, ljubaznost i toplina duša."

POBORNICI

- OVO je događaj za pamćenje i pokazuje da se manifestacija sve više razvija i okuplja sve više pobornika - kaže Slaviša Nestorović, direktor Sektora za lov i ribolov Javnog preduzeća "Srbijašume", koje podržava ovakve i slične manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna