KRUZERI NAS VIŠE NEĆE ZAOBILAZITI: Smederevo želi da bude na nautičkoj mapi Evrope, a država oživljava projekte vodnog saobraćaja i turizma

Jelena Ilić

28. 08. 2022. u 06:30

U SMEDEREVU je nekada pristajala bela flota, kraljevske lađe, a danas nema pristana ni za omanji brodić s turistima. To je danak postojanja industrijske luke u centru grada u kojoj danas, umesto turista, pristaju brodovi puni rude, koksa i lima iz ovdašnje "Železare".

КРУЗЕРИ НАС  ВИШЕ НЕЋЕ  ЗАОБИЛАЗИТИ: Смедерево жели да буде на наутичкој мапи Европе, а држава оживљава пројекте водног саобраћаја и туризма

Stari šlep je preuređen da bude pristan, Foto N. Živanović

Turistički pristan, koji je trebalo da "glumi" pristanište, nije u funkciji godinama, tako da brodovi i kruzeri sa stranim turistima samo prolaze pored Smedereva.

Svake godine oko 1.000 putničkih brodova prođe Dunavom kraj Smedereva, ali ne mogu da mu priđu, jer međunarodni pristan još nije u funkciji. Zbog toga grad gubi milione dinara koje bi mogao da naplati od turizma.

Da podsetimo, stari šlep pretvoren u pristan i usidren pre šest godina kraj šetališta na Dunavu, prema obećanjima je trebalo da bude mesto gde će se iskrcavati na hiljade stranaca s rečnih kruzera tokom plovidbe kroz Srbiju. Ministarstvo trgovine i turizma platilo je ovaj "prerađen" šlep 25 miliona dinara.

U prvo vreme, pristan je bio pod patronatom državne Agencije za upravljanje lukama. Na tenderu 2017. godine izabran je lučki operater - konzorcijum firmi "Đerdap usluge" iz Kladova i "Emporio tim" iz Beograda. Ugovor o zakupu pristana potpisan je na deset godina i najavljeno je da će prvi brodovi pristati 2018. godine. Prva nautička sezona propala je zbog, kako je objašnjeno, dugotrajne administrativne procedure. Operater je, potom, obećao da će od marta 2019. pristan biti u "punom kapacitetu". Tada su nadležni ukazali da se čekaju međunarodne dozvole i da se nautička sezona ugovara dve-tri godine unapred.

Vuk Perović i Jovan Beč, Foto Grad Smederevo

Ni te godine, a ni godinama kasnije, do 2022. se ništa nije dogodilo. Pristan koji ima zastavu Evropske unije, zasada koristi samo rečna policija koja ovde privezuje patrolni čamac.

Predstavnici lokalne samouprave nemaju odgovore šta je problem, a objašnjenja ne nude ni iz firme "Đerdap usluge" koja gazduje pristanom.

Ovih dana tema se ponovo pokreće, a nadležni sada najavljuju nove projekte za narednu godinu.

Naime, razvojni projekti u oblasti vodnog saobraćaja u Smederevu bili su tema sastanka direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića i gradonačelnika Jovana Beča.

- Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, koju je Agencija izradila, predlaže Smederevo kao jednu od potencijalnih lokacija za buduću marinu. U prethodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa, marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja predstavljaju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu - izjavio je Vuk Perović.

Foto N. Živanović

Kako je naveo, pored ovoga, u okviru aktivnosti na projektu "Probudi Dunav", razgovaralo se i o promociji kruzinga u Smederevu i o tome šta Smederevo, kao srednjovekovna prestonica Srbije, može da ponudi stranim turistima.

- Jedna od tema sastanka bila je i izmeštanje stare luke na novu lokaciju i premeštanje međunarodnog putničkog pristaništa u centar grada. Na taj način, prostor oko tvrđave bio bi oslobođen za razvoj punih turističkih mogućnosti. Naš cilj je da Smederevo, kao lokaciju sa značajnim potencijalima za kruzing i marinu, pozicioniramo na evropskim nautičkim mapama - kaže Perović.

Foto N. Živanović

Gradonačelnik Jovan Beč istakao je da grad poseduje veliki turistički potencijal, a da će uređenjem marine to tek doći do izražaja.

- Grad će u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja sve neophodne dokumentacije. S obzirom na to da je Agencija započela s izradom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole. Takođe, želim da naglasim da je postignut i dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavljanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu - naveo je gradonačelnik Smedereva.

Beč je još rekao da su u narednom periodu dogovoreni sastanci kako bi se ceo proces ubrzao, a Smederevo postalo jedna od značajnih turističkih atrakcija u Srbiji.

RAZVOJ

VUK Perović i Jovan Beč obišli su lokaciju buduće marine, kao i smederevsko međunarodno putničko pristanište. Saglasili su se da će budući infrastrukturni projekti u oblasti putničkog vodnog saobraćaja umnogome unaprediti ekonomski razvoj na lokalu i povećati prihode od ove privredne grane.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere