AUTOR SPOMENIKA DEČAKU KOJEG SU UBILE ORIĆEVE HORDE: Nekome smeta krst iznad lika Slobodana

Novosti online

23. 08. 2022. u 11:32

SPC je dečaka Slobodana Stojanovića (12) iz Kamenice, kod Zvornika, proglasila za sveca. Saopštenje autora reljefa Mirka Mrkića Ostroškog prenosimo u celosti.

АУТОР СПОМЕНИКА ДЕЧАКУ КОЈЕГ СУ УБИЛЕ ОРИЋЕВЕ ХОРДЕ: Некоме смета крст изнад лика Слободана

Foto: V. Mitrić

"Poštovani,

U poslednjih nekoliko godina Novosti su u više navrata objavljivale vest da će se tragično nastradalom dečaku Slobodanu Stojanoviću, koga je masakrirala ''žena monstrum'' pripadnica muslimanskih bojnika pod komandom srpskog krvnika Nasera Orlića, podići spomenik u Zvorniku.

Fotografija reljefa u bronzi, Foto: Novosti

Prilikom svake najave, tekst je pratila fotografija reljefa kao sastavnog dela spomenika sa likom Slobodana Stojanovića i njegovog psa, koji je upravo zbog humanosti prema ljubimcu izgubio život. Ni u jednom tekstu nije spomenuto ime autora reljefa, već se kao autor navodi ime Draga Mirkovića, koji je ustvari vlasnik afirmisane firme za izradu nadgrobnih spomenika iz Bijeljine. Napokon je red da se objavi da je autor reljefa potpisnik ovih redova Mirko Mrkić Ostroški, a gospodin Mirković je prema dogovoru prihvatio da besplatno uradi monument u materijalu koji odgovara mom delu. Pored toga, Mirković se maksimalno angažovao oko realizacije i postavljanja spomenika, na čemu mu treba odati zaslužno poštovanje.

U poslednjem tekstu od 29. jula, objavljenog povodom opravdane kanonizacije Slobodana Stojanovića u Svetog velikomučenika, došao sam do saznanja da je nekim ''Srbima'' zasmetao krst na mom reljefu. Ukoliko je to jedan od razloga što spomenik još nije postavljen, moja poruka glasi: Ja se kao autor neću odreći koncepcije svog dela i krsta kao simbola Hrišćanstva, jer, ''Krst nositi nama je suđeno''.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima