STIŽE VELIKA PROMENA VREMENA: Objavljena najnovija vremenska prognoza, jaki pljuskovi i orkanski udari vetra u Srbiji

Novosti online

18. 08. 2022. u 17:56

DANAS i sutra do pred kraj dana ekstremno toplo, zatim počinje promena koja donosi hladan front i visinski ciklon, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

СТИЖЕ ВЕЛИКА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Објављена најновија временска прогноза, јаки пљускови и оркански удари ветра у Србији

Foto: P. Milošević

Sve su izvesnije obilne padavine u periodu od 19. do 24. avgusta, a krajem meseca pretežno suvo i umereno toplo.

Vreme danas i sutra

Danas i sutra do posle podneva pretežno sunčano i veoma, do ekstremno toplo. Danas posle podne samo na krajnjem zapadu regiona može biti dosta oblaka ali bi se do sutra verovatno zadržalo suvo.

Sutra posle nadirućeg hladnog fronta treba očekivati lokalnu destabilizaciju atmosfere uz pojavu predfrontalnih nestabilnosti koja bi prvo zahvatile zapadne, jugozapadne i severozapadne predele, dok bi se krajem dana i u toku noći ka suboti proširile i nad deo središnje i severne predele. Obzirom na energiju u atmosferi biće uslova i za lokalnu pojavu snažnih nepogoda. Sutra maksimum od oko +24 na severozapadu do oko +39 na jugoistoku regiona. U zoni hladnog fronta će lokalno udari vetra zapadnog kvadranta biti orkanski, kaže Čubrilo.

Foto: Tanjug

 

Vremenska prognoza za vikend

U subotu tokom dana treba očekivati dalju, jaku, destabilizaciju atmosfere koja će biti posledica razvijanja visinskog ciklona nad našim regionom. Taj ciklon bi sve do sredine sledeće nedelje donosio vrlo nestabilno vreme uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, lokalnih nepogoda i jake kiše.

Znatno manje padavina se očekuje nad krajnjim zapadom regiona kao i duž većeg dela obale Jadrana, dok bi veliki deo ostatka regiona akumulirao od 35mm do 50mm taloga, dok bi lokalno uz jače nevreme akumulacija mogle ići i na oko 90mm taloga, najavljuje Čubrilo.

Ovo su jako visoke količine kiše za relativno kratko vreme i u koliko do večeras, a posebno sutra ujutro ne bude promena u proračunima pred nama su najobilnije padavine u poslednjih četiri do pet meseci.

Osim obilniih padavina osetno će osvežiti tako da će od 20 do 23. avgusta maksimumi biti od +19 do +24 stepena Celzijusa što je ispod proseka. Duvaće umeren povremeno i jak severozapadni vetar, a duž Jadrana će biti bure.

Oko 25.8. se računa na postepenu stabilizaciju i otopljenje tako da će krajem meseca biti pretežno suvo i umereno toplo uz sveže noći i dnevne maksimume od +25 do +29 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO - U SRBIJI NAPISANA I ISTORIJA I ROMAN: Ovde je poginuo grof Vronski iz "Ane Karenjine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI GA OSUDILI, MEMEDOVIĆ TRAŽIO IZVINJENJE: Kako je Bogdanović pravdao oštre reči o ŽENAMA FUDBALERA - U životu sam imao tri autoriteta