DIREKTOR KANCELARIJE SZO U SRBIJI: Majmunske boginje nisu bolest samo gej populacije

Tanjug

17. 08. 2022. u 10:42

U OPASNOSTI od zaražavanja majmunskim boginjama su osobe koje dolaze u kontakt sa zaraženima, zatim one koje imaju više seksualnih partnera, kao i zdravstveni radnici ili oni koji dolaze u kontakt sa uzorcima virusa, rekao je za danas za RTS direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano.

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ СЗО У СРБИЈИ: Мајмунске богиње нису болест само геј популације

Foto Shutterstock

On je dodao da SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju protiv ovog virusa kao ni otkazivanje masovnih skupova, već da je potrebno preduzeti mere informisanja stanovništva o tome kako se prenosi, ali bez stigmatizacije i diskriminacije kategorija.

- Trenutno su najugroženiji muškarci koji imaju polne odnose sa drugim muškarcima. Oni čine više od 90 odsto zaraženih, ali ovo nije bolest gej populacije, seksualni kontakt nije jedini način prenošenja. Može da se prenese kroz produženi kontakt koža na kožu sa nekim ko ima simptome, plihove, kašlje... Stopa prenosa nije toliko velika, ali je u povećanom riziku ona osoba koja ima veći broj seksualnih partnera- rekao je Skano za RTS.

Što se tiče preporuka za Europrajd, Skano kaže da SZO pruža podršku organizatorima kao i sve informacije o tome kako treba organizovati masovne skupove.

- SZO ne preporučuje da se otkažu masovni skupovi već da organizatori rade zajedno sa zdravstvenim i nacionalnim vlastima, sa zajednicama - da obezbede činjenice i informacije učesnicima i stanovništvu kako da se smanji rizik od zaražavanja- zaključio je Skano.

On je dodao da su u proteklih osam meseci prijavljene majmunske boginje u 92 zemlje i 41 evropskom regionu.

U proteklih nekoliko dana je, kaže, bilo 34.000 slučajeva.

Početkom juna je većina slučajeva bila u evropskom regionu, a brojke su sada, kako je kažao Skano, stabilne.

Porast broja zaraženih je uočen, kaže on, samo u nekim zemljama kao što su Španija, SAD i Brazil.

Kada je reč o situaciji sa kovidom, Skano ističe da brojke opadaju u proteklih nekoliko nedelja, ali da su i dalje visoke. Dodaje da postoji zabrinutost za jesen.

- Na jesen očekujemo porast broja slučajeva omikrona u Evropi, ne samo u Srbiji.Treba da počnemo da se pripremamo za vakcinaciju šire populacije, radom sa opštinama gde je najmanji obuhvat sa prve dve doze- rekao je on.

Ukazao je na neophodnost povećanja stope vakcinacije, primanja treće i četvrte doza u ranjivim grupama populacije, promovisanja nošenja maske u zatvorenom prostoru kao i u javnom prevozu, provetravanja kada je rec o školama i kancelarijama i lečenja teških slučajeva.

Podsetio je na to da se bliži sezona gripa i da je vakcina protiv gripa takođe poželjna.

Skano je objasnio da je treća doza vakcine dostupna za širu populaciju, i da bi svi trebalo do kraja leta da je prime, a naročito ako je od druge doze prošlo više od šest meseci.

Što se tiče četvrte doze Skano kaže da bi trebalo da je prime osobe sa narušenim i slabijim imunitetom kao i njihovi bliski kontakti, zatim starija populacija kao i zdravstveni i socijalni radnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina