MOLIMO SE DA ILIJA I NIKOLA POBEDE: "Novosti" u Batajnici sa porodicama dece povređene u Bugarskoj

M. Marković

17. 08. 2022. u 08:20

NIKOLA Todorović i Ilija Četnik, dečaci najteže povređeni u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, pre tri dana, u Bugarskoj su stabilno.

МОЛИМО СЕ ДА ИЛИЈА  И НИКОЛА ПОБЕДЕ: Новости у Батајници са породицама деце повређене у Бугарској

Foto: Facebook

Lekari koji su preuzeli brigu o njihovom zdravlju u Kliničkom centru u Sofiji, porodicama daju ohrabrujuće prognoze. Uz dečake bdiju i njihovi najbliži. Uz Iliju su brat i sestra. Uz Nikolu roditelji. Oni su, čim je stigla vest o nesreći, krenuli put bugarske prestonice da budu uz njih. Pruže pomoć i podršku, koja stiže i od njihovih drugara, folkloraša iz KUD "Ju lira", porodica dece koja su preksinoć stigla u Beograd. Sedmoro sa povredama u kliniku u Tiršovoj, a dvadest devetoro svojim kućama u beogradsku Batajnicu. U Zemun. U izbegličke Busije.

- Mi se sada molimo da Nikola i Ilija budu jači od povreda. Da pobede. I, verujemo da će pobediti - beležimo reči Danice Ćalić, bake Dušana i Olge koji se oporavljaju u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Uz njih je i njihova mama Jelena.

- Čim su deca stigla, ona je otišla u Tiršovu. Lekari su joj ponudili da ostane uz decu.

Nataša i Marija Ždrale, FotoM. Anđela

Olgi je noga nagnječena. Bugari su kazali da nema preloma. Videćemo. Dušan je, kad se dogodila nesreća, spavao. Čula sam ga. Rekao je: "Dobro sam, bako." Zahvalni smo svima koji su pomogli.

Danica se seća prve vesti o nesreći.

- Bili smo u šoku. Teško je to opisati. Ko će znati šta se dogodilo. Mi nikog ne krivimo.

Najvažnije je da su sva deca živa. Da se oporave. Da opet žive svoje igre. Oni su ih voleli. Taj folklor je bio njihovo detinjstvo. Mladost. I svi smo u tome uživali. Kad ih spremamo za nastupe. Turneje. Pa, kad se vrate puni utisaka. Uvek sam ih podržavala: upoznajte svet, kulture, jezike, a čuvajte svoje. I, negujte svoje.

U porodici malog Nikole Todorovića, nikog nema. Ili, nema u vreme kada smo zakucali na vrata ovih ljudi čije se dete bori da prebrodi povrede glave u ovoj užasnoj nesreći.

- Oni su u klinici u Sofiji, uz Nikolu - kaže nam Dijana Ćuk, sestra teško povređenog Ilije Četnika.

- S njima su i moj i Ilijin brat i sestra. Mislim da upravo razgovaraju sa lekarima. Mnogo je bilo netačnih vesti i ja samo verujem bratu i sestri.

Dok smo sa Dijanom razgovarali u dvorištu porodične kuće, njena i Ilijina mama Vesna sve vreme je bila na telefonskoj vezi sa decom u Sofiji. Snaga s kojom podnosi ovu nenadanu nesreću koja je od igre, barem na neko vreme, odvojila njenog mezimca, divovska je. Ova porodica je nedavno ostala je i bez najjačeg stuba - supruga i oca.

Stižemo pred kuću Ćalića u izbegličkom, batajničkom kvartu. Krajišnici, terani "Olujom", ovde upleli vinovu lozu i smokve. Zavoleli sremsku ravnicu i igre stare Srbije. Tu, u tom Kulturno-umetničkom društvu "Ju lira", njihova deca i unuci našli sebe. Uz Natašu Radovanović, devojku entuzijastu, vratili sećanje na tradiciju. Svako veče, iz malene sale uz batajničku pijacu, okupljali su se, pa, kad proba nekoliko ansambala krene, uživaju svi: komšije, pijačari, kafedžije i njihovi gosti. Ovaj deo Batajnice je, začas, sav u pesmi i igri.

- Tada ožive i naše terase, ponekad i mi zaigramo - kaže Desanka Živanov.

- A, onda nas pogodila vest da su ta naša deca koja su nam ulepšavala predvečerja doživela tešku saobraćajnu nesreću. Od te vesti, ne odmičem od televizora.

Nedaleko od Ćalića, porodica Ždrale. Banuli smo upravo kada je malena Marija, devojčica iz autobusa, grlila mamu Natašu. Mama nije želela pre da je budi.

- Nisam povređena, ništa me sad ne boli, samo... Samo ono kada sam videla krv i zavijene glave mojih drugova sa folklora - govori mami i baki.

- Ipak bih ja nju povela kod lekara, požalila se, noćas, na bol u uhu - govori baka Jovanka.

Devojčica koja će u septembru u prvi razred sipa reči. Priča da su imali zakazan koncert na Kalemegdanu. Prvi "Ju lirin" solistički koncert u Beogradu.

- Ali, nećemo da igramo bez drugara koji su povređeni, to nije u redu. A, na probe? Čim Nataša javi da je dobro, idem.

POVREĐENA I NATAŠA

POKRETAČ "Ju lire" Nataša Radovanović (na slici), predsednik KUD, koja je bila sa decom u autobusu, dugo nije bila dostupna. Kad se javila "Novostima", nije se žalila na povredu grudnog koša i otekline na nozi.

- Samo mislio o deci - kaže nam.

- Mislim na Nikolu i Iliju. Ali i na ovih sedmoro u Tiršovoj. Očekujem da će neki već danas biti u svojim kućama.

Foto privatna arhiva

O Nataši Radovanović u Batajnici gde je adresa KUD, ovako govore:

- Ta devojka je sebe posvetila deci. Ona je ovde od jutra do kasne večeri.

Danica Ćalić je još konkretnija:

- Mi joj verujemo i sigurna sam da će moji unuci, čim se oporave, opet u "Liru".

* * * * * * *

DR SINIŠA DUČIĆ, DIREKTOR DEČJE KLINIKE U TIRŠOVOJ

JEDNO DETE OPERISANO, OSTALI IDU KUĆI

JEDNO od sedmoro dece koja su posle saobraćajne nesreće u Bugarskoj u ponedeljak uveče organizovanim transportom stigla u "Tiršovu", operisano je juče, potvrđeno je "Novostima" u ovoj klinici. Dete je podvrgnuto hirurškoj intervenciji zbog preloma dela lakta, i ono je jedino koje će ostati u bolnici još tri do pet dana, dok će svi ostali već danas ili sutra biti otpušteni.

Ulaz u KUD "Ju lira", Foto M. Anđela

Doktor Siniša Dučić (na slici), direktor Univerzitetske dečje klinike, kaže da su sva deca dobro i ne očekuje da se njihovo zdravstveno stanje komplikuje.

- Svi pacijenti imaju višestruke povrede mekih tkiva ekstremiteta i lica i, osim toga, tri pacijenta imaju komocioni sindrom - kaže dr Dučić.

- Sa ovakvim povredama deca provedu od 24 do 48 sati na opservaciji, i za to vreme se prati da li će doći do nekog sekundarnog odgovora organizma, ili infekcije rana. Svi dobijaju antibiotsku terapiju.

Foto UDK "Tiršova"

Iako su deca pregledana posle saobraćajne nesreće u Bugarskoj, po prijemu u "Tiršovu" kod četvoro je urađen dodatni skener, a kod deteta koje je juče operisano i rendgen dijagnostika lakta.

Sanitetima su iz Bugarske u "Tiršovu" stigla dva dečaka i pet devojčica uzrasta od devet do 17 godina, a u bolnici "Pirgov" u Sofiji ostala su dva dečaka sa težim povredama.

- Imam informaciju da se radi o jednom pacijentu sa neurotraumom, a jedan je sa povredom koštanog sistema - rekao je dr Dučić.

Valentin Dimitrov, direktor bolnice "Pirogov" u kojoj su deca smeštena na odeljenju intenzivne nege, kazao je da su ona i dalje u teškom stanju, ali da nisu životno ugrožena, prenosi BTA.

- Nema direktne opasnosti po živote dece, ali njihovo stanje nije lako. Posle duže operacije jedno dete je mirnije prenoćilo - naveo je Dimitrov.

Bugarski mediji prenose da su planirane još dve operacije, a Dimitrov je rekao samo da stanje dece moraju prvo da procene ekipe pedijatrijske traumatologije, ne navodeći kakve operacije su u planu. B. R.

Foto "Fejsbuk"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)