POLA PLATE PREMALO ZA EKSKURZIJU: Đačka putovanja koštaju znatno više nego ranije, ali interesovanje je i dalje veliko

Lj. BEGENIŠIĆ

17. 08. 2022. u 10:00

DECA se raduju ekskurzijama na početku školske godine, ali roditelji već prave računicu i ovog troška.

ПОЛА ПЛАТЕ ПРЕМАЛО ЗА ЕКСКУРЗИЈУ: Ђачка путовања коштају знатно више него раније, али интересовање је и даље велико

Foto N. Živanović

Putevi i granice zasad su otvorene za đačka putovanja, a talas poskupljenja neće mimoići ni ovaj segment školovanja.

Podsećanja radi, u vreme epidemije ekskurzije su bile ograničene, a odlasci u inostranstvo, gde su i inače mogli da idu samo đaci završnih razreda srednjih škola, bili su suspendovani.

- Zasada nema nikakvih ograničenja i mi postupamo po preporukama Ministarstva prosvete iz marta kojim su ograničenja uvedena zbog epidemije ukinuta - kaže za "Novosti" Dejan Nedić, predsednik Društva direktora Srbije i direktor Druge ekonomske škole.

Da li će tako i ostati znaće se narednih dana, jer u Ministarstvu prosvete kažu, za "Novosti", da će se o ovoj temi razgovarati pre početka školske godine.

Dejan Nedić, Foto N. Skenderija

Interesovanje đaka za ekskurzije je veliko, a cene su visoke. Tako roditelji gimnazijalaca koji će na put u septembru, treba da izdvoje oko 36.000 dinara, jer toliko košta "domaća" ekskurzija koja podrazumeva pet noćenja i šest dana. U planu obilaska je Zapadna Srbija i Republika Srpska. Plaćanje na rate je uobičajeno, ali problemi nastaju kada se "propiše" dvonedeljna dinamika uplate novčanih iznosa, umesto mesečnih rata.

- Sve je značajno poskupelo, pa i ekskurzije - kaže Aleksandar Seničić, predsednik Udruženja turističkih agencija (JUTA).

- Hotelijeri su značajno podigli cene, jer ne znaju šta ih čeka u septembru, odnosno koliko će poskupeti struja i sve drugo. Cene su digli i prevoznici zbog poskupljenja goriva, a skočio je i zakup autobusa.

Aleksandar Seničić, Foto Tanjug

Seničić navodi da je zakup autobusa ranije plaćan jedan evro po kilometru, a sada je to 1,3 ili 1,4 evra. Cene ekskurzija povećavaju i nadoknade za profesore, porezi, subvencionisana mesta...

Kada je reč o raspodeli novca, na hotel ide 50 odsto, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto.

Roditelji kažu da godinama slušaju opravdanja za visoke cene ekskurzija, ali da niko ništa ne preduzima da se one smanje. Navode nam svoja iskustva, pa kažu da dvodnevno putovanje iz Beograda u Niš košta oko 11.800 dinara, izlet na Zlatibor i Taru sa dva noćenja 16.500, koliko staje i dvodnevni put u Novi Sad.

Roditelji putovanja uglavnom plaćaju na rate, Foto N. Živanović

JEDAN RAZRED - JEDAN DEO SRBIJE

PREMA Pravilniku o ekskurzijama koji je donet pre epidemije, učenici osnovne škole mogu da putuju samo po Srbiji. Isto pravilo važi i za đake prvog i drugog razreda srednje škole. U trećem razredu, srednjoškolci mogu da putuju po Srbiji i Republici Srpskoj, a tek na kraju četvrtog mogu da posete inostranstvo. Predviđeno je da deca tokom osnovne škole obiđu osam regiona Srbije - u svakom razredu po jedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo