VRATILI SE U KLUB OD 500 NAJBOLJIH : Univerzitet u Beogradu popravio plasman na prestižnom međunarodnom rangiranju - Šangajskoj listi

Lj. B.

16. 08. 2022. u 10:10

UNIVERZITET u Beogradu vratio se među 500 najboljih visokoškolskih ustanova na svetu.

ВРАТИЛИ СЕ У КЛУБ ОД 500 НАЈБОЉИХ : Универзитет у Београду поправио пласман на престижном међународном рангирању - Шангајској листи

Rektorat UB na putu povratka u elitu, Foto Z. Jovanović

U odnosu na prošlu godinu, kada je na Šangajskoj listi, prvi put od 2012, pao ispod 500. mesta, sada je plasiran između 401. i 500. pozicije, od ukupno 1.000 rangiranih univerziteta na svetu. Lane je bio između 501. i 600. pozicije.

- Uzimajući u obzir dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u privredno najrazvijenijim zemljama, pozicija Univerziteta u Beogradu relativno je stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti - navedeno je ovim povodom na sajtu naše najznačajnije obrazovne ustanove.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović kaže da ga je vest o napretku UB na Šangajskoj listi obradovala, ali da ga nije iznenadila.

- Očekivano je bilo da ove godine budemo bolje plasirani u odnosu na prošlu, imajući u vidu angažovanje svih članova univerzitetske naučne zajednice - kaže Filipović za naš list.

Foto: Privatna arhiva

- Kriterijumi za rangiranje su specifični, tako da se sa sigurnošću ne može uvek predvideti mesto na rang-listi. Naš univerzitet u 13 od ukupno 54 naučne oblasti plasirao se na Šangajskoj listi za 2022. godinu.

Prof. Filipović se nada da će ovaj značajan uspeh biti podstrek za akademsku zajednicu da nastavi sa naučnoistraživačkim radom.

- Podršku očekujemo i od resornog ministarstva kada bude formirano, gde jedan od prioriteta treba da bude nastavak poboljšanja uslova rada u visokom obrazovanju i nauci - navodi prof. Filipović.

Šangajska lista je neformalna, ali predstavlja najprestižnije rangiranje u visokom obrazovanju. Na njoj se nalaze samo najbolji, ukupno manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi za plasman su uglavnom naučni. Najviše bodova nosi ako među sadašnjim ili bivšim predavačima ima dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje, ocenjuje se uspeh istraživačkog rada nastavnika, broj i citiranost njihovih naučnih radova, ali i drugi akademski pokazatelji.

PRIZNANjE NAUCI I NAUČNICIMA

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je Univerzitetu u Beogradu, koji je ostvario napredak na Šangajskoj listi, i izrazio nadu da će u godinama pred nama rezultet biti još bolji.

- Ovo je priznanje za Univerzitet, ali i potvrda kvaliteta i rezultata koji su postignuti u visokom obrazovanju i nauci. Jedan od njih je svakako i zalaganje naših naučnika, ali i reformi koje smo sproveli - naveo je Ružić u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili