ORFEJ I SIRENE IDU KUĆI: Muzej Geti iz Los Anđelesa mora da vrati Italiji drevne skulpture

M. KRALJ

15. 08. 2022. u 18:00

MUZEJ Geti iz Los Anđelesa obznanio je da će morati da vrati grupu od tri skulpture, urađene u terakoti, a nastale između 350. i 300. godine pre nove ere, kao i još četiri eksponata, koja su bila ukradena i prošvercovana iz Italije.

ОРФЕЈ И СИРЕНЕ ИДУ КУЋИ: Музеј Гети из Лос Анђелеса мора да врати Италији древне скулптуре

Foto AP

Grupa statua, velikih dimenzija, poznata pod imenom "Orfej i sirene", već ja uklonjena sa postavke i u toku su pripreme za njihov prenos u Rim, tokom septembra.

Ovi antikviteti su među najpoznatijima koje poseduje institucija, nastala iz zbirke čuvenog naftnog magnata i strastvenog kolekcionara umetnina i starina DŽ. Pol Getija (1892-1976). Ta trijada od terakote, koju čine jedna muška i dve ženske figure, prema pisanju "Los Anđeles tajmsa", bila je izložena u Vili Geti, od trenutka kada je kupljena od jedne, sada već zatvorene, banke u Švajcarskoj, 1976. godine.

Milijarder je za skulpture platio 550.000 dolara, a na preporuku Jiržija Frela, češko-američkog arheologa, glavnog konsultanta ove američke institucije, koja će vremenom prerasti i u najznačajniji centar za grčku i rimsku umetnost u SAD. Kasnije je Frel morao da podnese ostavku, jer je otkrivena poreska manipulacija koju je smislio da bi proširio zbirku.

Figure od terakote, kako se navodi, najverovatnije poreklo vode iz južne Italije, a prema mišljenju stručnjaka iz Getija, bile si namenjene ukrašavanju grobnog mesta. Jer, tako velike figure, koje su u vreme nastanka bile obojene jarkim koloritom, karakteristične su za grčke kolonije u tome delu Apeninskog poluostrva. Tačnije, veruje se da potiču sa područja Taranta, u regiji Pulja. Još od 2006. "Orfej i sirene" nalaze se na listi ukradenih artefakata koje Italija potražuje. NJihovom povratku u Rim prethodila je istraga koju je vodio Metju Bogdanos, načelnik službe za sprečavanje trgovine antikvitetima, pri tužilaštvu Menhetna.

Sa italijanskim ministarstvom kulture Geti muzej je dogovorio i vraćanje ostalih eksponata, među kojima je i ulje na platnu "Proročište" Kamila Miola iz 1881, jer su stručnjaci utvrdili da su i oni bili ukradeni i nelegalno odneti iz Italije. Inače, krajem prošle godine u Italiju je vraćeno 260 etrurskih, grčkih i rimskih artefakata, koji su završili u američkim muzejima, privatnim kolekicijama i aukcijskim kućama, nakon što su prošvercivani sa Apenina.

Ovi eksponati bili su izloženi u nedavno otvorenom Muzeju spasene umetnosti, koji je svoje mesto našao u Dioklecijanovim kupatilima u Rimu. Pre nego što su izneti iz Italije, većinu su, tokom osamdesetih godina 20. veka, otkopali pljačkaši grobova, takozvani "tombaroli". Među tim umetninama je bila i jedna drevna rimska skulptura, koju je kupila Kim Kardašijan.

RADOST KOLEKCIONARSTVA

MILIJARDER poznat po svojoj škrtosti kolekcionarstvom je počeo da se bavi kasnih tridesetih godina 20. veka, kada je počeo da kupuje nameštaj iz Francuske 18. veka.

Napisao je nekoliko knjiga o kolekcionarstvu - "Evropa i osamnaesti vek","Izbor kolekcionara: Dnevnik umetničke Odiseje kroz Evropu", i "Radosti kolekcionarstva". Zbog cicijaštva je, kažu, oštetio i kolekciju, jer je odbijao da plati punu cenu. Ipak, iza sebe je ostavio više od 600 umetničkih predmeta, među kojima su slike Rubensa, Ticijana, Gejnsboroa, Renoara, Tintoreta, Degaa i Monea. Svi predmeti iz zbirke su, posle njegove smrti, prebačeni u Muzej Geti i Vilu Geti u Los Anđelesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OKANOVIĆ TOKOM RATA ŽIVEO U LAZOVIĆEVOM DOMU: Zbog onoga što je učinio za mene, prvom sinu sam dao ime Danilo