ĐEDOV SABOR SLOGE: Održano tradicionalno okupljanje Srba povratnika u Osojanu kod Istoka

D. ZEČEVIĆ

09. 08. 2022. u 10:40

MI Srbi živimo zahvaljujući zavetima koje su uspostavili naši preci sa Gospodom.

ЂЕДОВ САБОР СЛОГЕ: Одржано традиционално окупљање Срба повратника у Осојану код Истока

Vladika raško-prizrenski Teodosije, Foto Privatna arhiva

Sveti Sava, Sveti knez Lazar, a u novije vreme i naš mitropolit Amfilohilije koji je služenjem liturgija dao zavet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovde na svojoj dedovini i očevini.

Ovo je u besedi tokom liturgije u Crkvi Svetog arhangela u Osojanu kazao vladika raško-prizrenski Teodosije. Službom je obeležen drugi dan sabora koji se održava povodom 21 godine od povratka Srba u ovo selo, do sada najuspešnijeg i najmasovnijeg u nekoj sredini na Kosovu i Metohiji. Od prošle godine ova manifestacija, u enklavi u opštini Istok, nosi naziv "Đedov sabor" u znak sećanja na upokojenog mitropolita Amfilohija (Radovića) koji je tog dana, 2001. godine, služio liturgiju na pragu porušene i spaljene škole u Osojanu. Povranici u ovom selu, takođe, žele da pokažu da je među njima još živo sećanje na blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog, koji ih je svojim prisustvom i molitvama podržavao i snažio da ostanu na svojim ognjištima.

- I mitropolitove molitve držale su povratnike sve ovo vreme. On se zauzeo za međusobnu ljubav da bismo i mi u našem vremenu mogli istrajati na Božjem putu, ostati svoji na svome, sačuvati zemlju naših predaka, a ne da činimo ono što neki čine, da za kesu srebrnjaka, za pregršt novca, prodaju ono što se ne prodaje, jer ne može se prodati ono što je nasleđeno - rekao je vladika Teodosije poručivši da je Osojane obrazac uspešnog povratka.

Mitropolit Amfilohije, Foto D. Milovanović

Okupljenima na drugom "Đedovom saboru", obratio se i Kosta Belošević, predsednik privremenog organa opštine Istok:

- Sa ovog mesta upućujemo zahvalnost za sve što se čini kako bismo ostali svoji na svome.

Uprkos svim nedaćama koje smo imali prethodnih godina, rešeni smo više nego ikad da ostanemo na našim vekovnim ognjištima i verujemo našoj državi, Srbiji - rekao je okupljenima Kosta Belošević.

Posle liturgije bio je priređen i kulturno-umetnički program u izvođenju KUD "Kopaonik" iz Leposavića. Tokom dana vladika Teodosije položio je venac na spomenik ubijenima i nestalima od 1997. do 2000. godine, koji se nalazi ispred Crkve Svetog arhangela u Osojanu.

Nastup KUD "Kopaonik" iz Leposavića, Foto Privatna arhiva

U OSNOVNU ŠKOLU IDE 80 UČENIKA

U LETO 1999, posle NATO agresije, Albanci su Osojane popalili, opljačkali, seosku crkvu ponovljenim miniranjem do temelja razorili, a sve seljake proterali preko Mokre gore u Ibarski Kolašin i centralnu Srbiju. Dve godine kasnije, 30 izbeglih muškaraca (uglavnom u Kraljevo) zajedno se vratilo u Osojane, a potom i njihove porodice. U ovom selu danas ih živi 350, i jedan su od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. Osojane ima osnovnu školu sa oko 80 učenika. Zbog sve većeg broja dece u selu, Grad Beograd je finansirao izgradnju obdaništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024