PENZIJA IZ BOSNE NE STIŽE: Nekada poznati bokserski trener Tomislav Vujadinović (87) uzalud juri primanja

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ/ M. BRAJOVIĆ

03. 08. 2022. u 09:15

TOMISLAV Vujadinović (87), Beograđanin rođen u Beranama, ostavio je značajne tragove u istoriji jugoslovenskog boksa.

ПЕНЗИЈА ИЗ БОСНЕ НЕ СТИЖЕ: Некада познати боксерски тренер Томислав Вујадиновић (87) узалуд јури примања

Tomislav Vujadinović, Foto N. Skenderija

Uprkos tome, poslednja četiri meseca potuca se od jedne kancelarije do druge, od jednog šaltera do drugog, ne bi li saznao zašto je Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje u Sarajevu prestao da mu isplaćuje deo penzije stečen tokom tri godine staža bokserskog trenera u tuzlanskoj Slobodi.

- Svake godine moram da im podnesem pismeni dokaz da sam živ. Ove godine sam im dostavio uverenje čak tri puta. Od penzije, ipak, ni traga ni glasa. Ne znam na koja sve vrata nisam kucao. Išao sam i u Ambasadu BiH u Beogradu i u naše Ministarstvo spoljnih poslova, ali ništa. Za nekog to možda i nisu velike pare (nešto manje od 200 evra), ali meni su dragocene, jer je moja penzija u Srbiji svega tridesetak hiljada - kaže Vujadinović.

Tomislav Vujadinović, Foto N. Skenderija

Kao trener radio je sa nekima od najpoznatijih boksera sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. U tuzlanskoj Slobodi trenirao je nekadašnjeg prvaka Balkana Mihridžana Mihru Turčinovića, a u podgoričkoj Budućnosti reprezentativca Živorada Belog Pavićevića. Bio je prvi trener legendarnog Miroslava Popovića, kasnije doživotnog predsednika Saveza za profesionalni boks Srbije. Otkrio je jugoslovenskog bokserskog asa Joleta Tamindžića i odveo ga u Radnički. I sam je bio dvostruki šampion Crne Gore u boksu. U ime Bokserskog saveza osnovao je prvu Omladinsku školu boksa u Beogradu.

Tomislav Vujadinović bio je u ono vreme jedan od retkih školovanih trenera. Završio je DIF i to sa dve diplome - jednom na trenerskom odseku i drugom na odseku - referent za rekreaciju, sport i fizičku kulturu u firmama. Radni vek je okončao u Beogradskoj industriji mesa, upravo u zvanju referenta za sport i već četvrt veka je u penziji.

Redakcija "Novosti" obratila se Ministarstvu spoljnih poslova Srbije s pitanjem imaju li saznanja šta se dešava sa Vujadinovićevom penzijom. U odgovoru ovog resora navodi se da je Sektor za konzularne poslove MSP - Odeljenje za migracije i dijasporu, još 13. juna dostavio Vujadinovićev upit Konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u BiH. Ovo je pak 15. juna, putem note dostavilo upit Ministarstvu inostranih poslova BiH.

"Zaključno sa 29. julom 2022. godine, od Ministarstva inostranih poslova BiH nismo dobili odgovor", navode u MSP.

CELOG ŽIVOTA SPORTISTA

TOMISLAV je ceo život posvetio sportu, i to od 14. godine. Bio je najmlađa biciklistička nada, zatim je prešao na atletiku i takmičio se za Partizan, da bi na kraju prešao u boks, sve dok ga ozbiljna povreda ramena nije oterala u trenerske vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega