DA VIŠE NE BUDE PREVARA SA STANOVIMA: Sredinom juna ssa radom počeo elektronski registar punomoćja

V. C. S.

01. 08. 2022. u 11:00

MALO ko zna da je od 16. juna građanima Srbije, kao i svim učesnicima u bilo kom pravnom poslu, dostupan Registar izdatih i opozvanih punomoćja.

ДА ВИШЕ НЕ БУДЕ ПРЕВАРА СА СТАНОВИМА: Средином јуна сса радом почео електронски регистар пуномоћја

Notarska kancelarija u Beogradu, Foto V. Danilov

Obavezu da punomoćja upisuju u Registar imaju javni beležnici, a suština je sprečavanje zloupotreba i jačanje pravne sigurnosti u prometu nekretninama, ali i efikasnost postupka i maksimalna ušteda vremena i novca. Do sada je u ovu bazu upisano oko 10.000 punomoćja.

Jedan od ciljeva jeste i garantovanje zakonitosti prilikom obavljanja pravnog posla za koji je neko ovlašćen. Ukoliko, na primer, građanin u Leskovcu želi da proda stan u Beogradu, a ne može lično to da učini, on mora da ode kod javnog beležnika u svom gradu i ovlasti neko drugo lice da u njegovo ime proda nekretninu. To lice koje ovlašćuje do sada je dobijalo punomoćje u papirnom obliku posredstvom brze pošte ili, još češće, autobusom. Kada beogradskom rođaku ili prijatelju stigne punomoćje "na papiru", on odlazi kod javnog beležnika u prestonici i zaključuje ugovor o prodaji stana u ime i račun klijenta, odnosno rođaka iz Leskovca.

Prilikom celog tog procesa moglo je da se desi, a u praksi se i dešavalo, da beogradski notar vidi rođaka, kuma ili prijatelja sa punomoćjem i kaže: "Sve je u redu, vidim da ste to vi, vidim overu kolege beležnika..." Međutim, lice koje ima punomoćje na papiru zapravo je moglo da falsifikuje i papir i potpis vlasnika iz Leskovca, baš kao i pečat i potpis tamošnjeg notara. Tako je u tuđe ime mogao da proda nečiji stan, uzme novac i pobegne.

Foto V. Danilov

Sličan slučaj desio se baš pred uvođenje registra, na Dedinju, kada je Darko B. (39), iz okoline Požege, osumnjičen da je, lažno se predstavljajući kao agent za nekretnine, prodao tuđu vilu u centru Beograda za 1,1 milion evra. Darko je to učinio uz pomoć lažnog punomoćja, kojim je prevario notara i overio falš ovlašćenja za prodaju. Vilu je prodao jednoj firmi iz Beograda i sakrio novac.

Da se prevare sa nekretninama ubuduće ne bi dešavale, pored toga što overava punomoćja, javni beležnik je dužan da ih i unese u registar, što je dodatna zaštita od potencijalnih zloupotreba, pošto se onemogućava falsifikat. U registar se unosi overeno punomoćje, a lice ga dobija na papiru i prosleđuje onome kome je punomoćje dao.

To omogućava bilo kom notaru u Srbiji da proveri validnost dokumenta tako što će ga pronaći u registru.

- Dešava se i da klijent, odnosno vlastodavac, posle dva-tri meseca otkaže punomoćje onom kome je dao - kaže Sava Dedajić, član Izvršnog odbora Javnobeležničke komore i notar iz Stare Pazove.

- Ukoliko otkaz overi u bilo kojoj javnobeležničkoj kancelariji, to će biti uneto u registar. Tako neće biti moguće da neko proda tuđu nekretninu iako mu je punomoćje otkazano, pošto će notar preko kog se pravni posao vrši odmah videti u registru da je punomoćje otkazano. Budući da je registar povezan i sa matičnim knjigama rođenih i umrlih, videće i ukoliko je vlastodavac preminuo, pa se tako sprečava da neko neovlašćeno trguje imovinom umrlog lica.

Kada vide pokušaj falsifikovanja punomoćja, notari su dužni da prijave krivično delo policiji.

Dedajić objašnjava da je novi registar povezan i sa bazom APR-a, pa beležnik automatski ima informaciju da li je firma u stečaju ili likvidaciji, pa je prodaja imovine nedozvoljena.

Ovoj bazi pristup imaju svi javni beležnici u Srbiji, a u sredinama gde još nema notara sa njom su povezani sudovi. Registar punomoćja uvelo je Ministarstvo pravde, uz podršku EU projekta "EU uz pravdu - Podrška za Poglavlje 23".

Uskoro i evidencija zaveštanja

DO kraja godine startovaće još dva registra. Jedno je registar zaveštanja, kao elektronska baza podataka testamenata sačinjenih ili overenih kod notara, a drugo e-prijava, putem koje će građani moći elektronskim putem da ulože žalbu Ministarstvu pravde protiv sudije ili tužioca, npr. na odugovlačenje suđenja ili zloupotrebu procesnog prava (npr. odlaganje ročišta po nekoliko puta zbog nepojavljivanja advokata, što sudija toleriše).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...