NAPLAĆUJU BOMBE KOJE SU BACALI NA SRBIJU: I potomci perjanica nekadašnje Klintonove administracije nastavljaju unosan biznis na Kosmetu

D. Milinković

30. 07. 2022. u 08:00

POSETA predsednice i premijera privremenih institucija u Prištini Vljose Osmani i Aljbina Kurtija očigledno je za cilj imala da se dodatno "podmažu" perjanice nekadašnje administracije Bila Klintona i ključni pokrovitelji i lobisti lažne države Kosovo.

НАПЛАЋУЈУ БОМБЕ КОЈЕ СУ БАЦАЛИ НА СРБИЈУ: И потомци перјаница некадашње Клинтонове администрације настављају уносан бизнис на Космету

Foto A. Stanković

Ovako sagovornici "Novosti" tumače energetski sporazum koji je Priština sklopila sa nezavisnom agencijom SAD "Milenijum čelendž korporejšn" (MCC), na čijem čelu je Alis Olbrajt, ćerka nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt! U bordu direktora ove agencije je i aktuelni državni sekretar Amerike Entoni Blinken, sa kojim je, nakon potpisivanja ugovora, dvoje predstavnika lažne države Kosovo imalo sastanak.

Sporazum vredan 236,7 miliona dolara - koji je u ime Prištine parafirala ministarka energetike Artane Rizvanoli, a ispred MCC lično mlađa Olbrajtova - najveća je pojedinačna investicija na Kosovu od kada je 2008. nelegalno proglašena nezavisnost.

Mnogo bivših američkih zvaničnika se, nakon što je Srbija proterana iz svoje južne pokrajine, vratilo na Kosovo u želji da učestvuje u poslovima sa ugljem, telekomunikacijama ili da budu lobisti za unosne vladine poslove koji se plaćaju iz budžeta.

Foto: Profimedia

Medlin i Alis Olbrajt, Al Gor, u pozadini Bil Klinton,

Ovo nije prvi put da se, pored podizanja spomenika i davanja ordenja, i novcem ojačava "gvozdeno prijateljstvo" SAD i Kosova i davanjem prava na eksploataciju prirodnih resursa KiM zapravo isplaćuju "zahvalnice" onima koji su se najviše zalagali za bombardovanje Srbije, otcepljenje dela naše teritorije i stvaranje lažne države mimo svih pravila međunarodnog prava. Mentori otcepljenja Kosova debelo su naplatili to svoje zalaganje, a sada to očigledno nastavljaju njihova deca.

Sada pokojna Medlin Olbrajt dobila je milionski vredne poslove na Kosovu na na ime zasluga za bombardovanje 1999 - preko svoje kompanije "Olbrajt kapital menadžment" učestvovala u privatizaciji telekomunikacionog PTK, dok je kćerka firma "Olbrajt Stounbridž grup" imala deo akcija u konkurentskoj slovenačkoj telekomunikacionoj kompaniji IPKO.

Foto A. Mišić

Mogućnost da vodi unosan biznis na KiM još pre nekoliko godina data je i penzionisanom američkom generalu Vesliju Klarku, koji je predvodio NATO intervenciju na našu zemlju. Naime, firma "Enviditi enerdži" iz Kanade, kojom predsedava Klark, dobila je pravo da traži ugalj na više od trećine teritorije Kosova. Radi se, pre svega, o ogromnim rezervama lignita. Klark je, takođe, povezan sa firmom "Geominerali", koja se bavi izvozom otpadnog metala iz pokrajine.

Foto EPA

General Vesli Klark

Dejan S. Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže, za "Novosti", da je sporazum sa firmom na čijem čelu je kćerka Medlin Olbrajt "tipičan primer korupcije":

- Ovo je dobro razrađen mehanizam kojim se isplaćuju garniture u SAD koje podržavaju kosovsku nezavisnost, iako je ta podrška suštinski mimo spoljnopolitičkih interesa Amerike. Na ovaj način uticajni pojedinci u američkoj administraciji stalno nameću Kosovo kao važno pitanje i drže ga u vrhu spoljnopolitičke agende. Multimilionski aranžmani koje dobijaju firme nekada ključnih ljudi Klintonove administracije i njihovi potomci ne iznenađuju, to je neka vrsta kompenzacije koju nakazna tvorevina "država Kosovo" daje kako bi i dalje obezbedila podršku Vašingtona ili bar političkih elita koje utiču na donošenje odluka.

PRITISCI Ričard Holbruk i Slobodan Milošević

Ričard Holbruk

HOLBRUKOVE POLISE

MILENIJUM čelendž korporejšn (MCC) je nezavisna agencija Vlade SAD koja finansira projekte zemalja u razvoju. Glavni fokus ove agencije su države u Africi, a na Balkanu su, osim Kosova, finansirali i projekte u Albaniji. Inače, na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug/AP

Frenk Vizner

svojevremeno je bila angažovana "Ameriken internešenel grup (AIG), u čijem je bordu bio Ričard Holbruk, koji je praktično legalizovao teroriste OVK. Ova kompanija je razvila viznis na KiM u vezi sa osiguranjem automobila, a zanimljivo je da je njen potpredsednik svojevremeno bio Frenk Vizner, nekadašnji predstavnik SAD u Kontakt grupi za rešavanje kosovske krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista