"BELI" RUSI U BELOJ CRKVI: Potpisan važan sporazum o čuvanju sećanja na one koji su se posle Oktobarske revolucije nastanili Južni Banat

J. J. BALjAK

30. 07. 2022. u 11:23

OPŠTINA Bela Crkva, kao jedan od dva najveća centra ruske emigracije u staroj Jugoslaviji, potpisala je sporazum o saradnji sa Ruskim centrom za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, kako bi zajedničkim snagama čuvali sećanje na oko 2.500 "belih" Rusa, koji su posle Oktobarske revolucije svoje utočište našli upravo u toj južnobanatskoj varošici.

БЕЛИ РУСИ У БЕЛОЈ ЦРКВИ: Потписан важан споразум о чувању сећања на оне који су се после Октобарске револуције настанили Јужни Банат

prof. dr Irina Antanasijević i Violeta Simić, Foto J. J. Baljak

- Kao što u Rusiji postoje dve prestonice: Moskva i Sankt Peterburg, tako i u Srbiji postoje dve prestonice ruske emigracije: Sremski Karlovci i Bela Crkva - istakla je tom prilikom prof. dr Irina Antanasijević, rukovodilac "Ruskog doma".

- U Beloj Crkvi su postojali Institut za plemićke devojke i Kadetski korpus. Tu je stasala mlada generacija, koja je stvorila sve ono što mi zovemo ruska emigracija. Zato je izuzetno važno da se sačuva ono što je nekada predstavljala emigrantska ruska Bela Crkva.

Ruski bajkeri u belocrkvanskom hramu Svetog Jovana bogoslova, Foto J. J. Baljak

Ova pitoma varošica predstavlja i jedan od najznačajnijih kulturnih centara ruske emigracije na celom Balkanu, jer su među izbeglicama upravo bili i studenti nekoliko kraljevskih kadetskih korpusa, kao i učenice Marijinskog donskog instituta za plemićke devojke. U tim novoformiranim ustanovama u Beloj Crkvi diplomiralo je nekoliko hiljada ljudi.

- Sa ponosom možemo da kažemo da smo pre 102 godine prihvatili oko 2.500 ruskih emigranata, uglavnom dece, koja su studirala u našoj varoši, a potom dala ogroman kulturni doprinos razvoju Bele Crkve i cele zemlje. Ta prošlost, koja nam je višestruko važna, sada postaje i potencijal za našu budućnost. Važno je da nam Rusi dolaze i da se upoznaju sa istorijskim nasleđem koje povezuje naše dve zemlje. Ovde počivaju njihovi preci, njihova istorija je tu - rekla je predsednica Opštine Violeta Simić.

Foto J. J. Baljak

U Beloj Crkvi postoji i rusko groblje sa oko 650 spomenika, na kom počiva 19 generala ruske vojske, carski komornici, velike kneginje, dramske umetnice, naučnici, sveštenici, kadeti. Među četiri crkve u ovoj varoši je i Ruska pravoslavna crkva Sv. Jovana Bogoslova, u kojoj se i danas održavaju liturgije.

Foto J. J. Baljak

KADETSKE BLUZE U MUZEJU

KOLIKO se ponose ruskim delom svoje istorije, Belocrkvani su pokazali i novom stalnom postavkom u svom Narodnom muzeju, gde je prvi put jedan segment izložbe posvećen ruskoj emigraciji. Kao najznačajniji eksponat prikazane su dve originalne kadetske bluze, koje su zbog raritetnosti bile izlagane i u Moskvi. Tu je originalna mermerna ploča, koju je bugarski narod isklesao u znak zahvalnosti ruskom generalu Vrangelu i poklonio je belocrkvanskom kadetskom korpusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest