VEKOVIMA SANJALI SRPSKU VOJVODINU: Dr Goran Vasin o srpskim elitama u Habzburškoj monarhiji

V.N.

28. 07. 2022. u 21:57

TRIBINA dr Gorana Vasina o srpskim elitama u Habzburškoj monarhiji u rasponu od gotovo četiri stotine godina deo je njegovih višegodišnjih istraživanja sprovedenih u arhivama u Beču, Gracu, Budimu i Zagrebu.

ВЕКОВИМА САЊАЛИ СРПСКУ ВОЈВОДИНУ: Др Горан Васин о српским елитама у Хабзбуршкој монархији

Foto: KCNS

On napominje da ovde nije reč samo o četvorovekovnoj istoriji Srba u nemogućim životnim okolnostima, već da značajnu ulogu u ovoj temi ima i kompleksno pitanje elita koje će doprineti stvaranju srpske državnosti.

Tema elita jedna je od najaktuelnijih na globalnom nivou i zaokuplja pažnju ispisnika istoriografije, budući da su elite veliki nosioci promena. Samo vek je protekao od trenutka kada se Srbija, kao nekadašnja carevina, zatekla u situaciji gde su njeni stanovnici bili bez matične države i raštrkani pod vlašću nekoliko carevina.

Trebalo je formirati jezgro oko kog će se narod okupiti, što je za srpski narod, na prvom mestu, bila srpska pravoslavna. Dr Vasin navodi da su Srbi kao učesnici u uspostavljanju Vojne granice napravili i drugi centar koji je narodu vratio snagu i samopouzdanje, budući da je zbog ratnih zasluga položaj graničara zakonski bio zagarantovan.

Osvrtom na velike sukobe i državničke odluke – tačke vododelnice u minuloj istoriji, dr Vasin ukazuje na periode zastrašujućeg razaranja i nemogućnosti uspostavljanja državnih okvira, naročito kada je u pitanju raštrkani srpski narod. Habzburški dvor bio je zatvorena struktura kojoj pristup nisu imali Srbi – narod koji je pravoslavan, koji nema svoju državu, bori se da očuva svoj identitet i kreira elitu preko koje će se uključiti u aktuelne tokove i probleme. U tome je naročitu ulogu imalo jačanje veza između Srba i dvora, čemu je doprinelo osnivanje Karlovačke mitropolije, najveće srpske institucije u XVIII i XIX veku, koja je funcionisala u skladu sa zakonima Habzburške monarhije, a čuvala srpski identitet.

Dr Vasin ističe da je, od trenutka kada su se doselili na te prostore, zavetna misao i ideja vodilja svih Srba u Habzburškoj monarhiji bila misao o Srpskoj Vojvodini.

Predavanje dr Gorana Vasina „Između Beča i Carigrada – srpske elite u Habzburškoj monarhiji 1526–1918ˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

BONUS VIDEO:

SMETA IM I SRPSKA ZASTAVA: Demonstranti u Novom Sadu uništavaju prostorije SNS i državna obeležja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...