BALKAN VIĐEN EVROPSKIM OČIMA: Dr Jelena Todorović Lazić o tekstovima francuskog lista „Le Monde“

V. N.

28. 07. 2022. u 19:16

U POSLEDNjEM delu triptiha o Balkanu u francuskom listu Le Monde, nakon analiza koje su se odnosile na periode 2013–2015. i 2016–2018, fokus je na tekstovima koji su u pomenutom časopisu objavljeni u bliskoj prošlosti (2019–2020).

БАЛКАН ВИЂЕН ЕВРОПСКИМ ОЧИМА: Др Јелена Тодоровић Лазић о текстовима француског листа „Le Monde“

Foto:A.Šemić

Dr Jelena Todorović Lazić napominje kako od ukupnog broja članaka, kojih je tokom 2019. bilo 12, samo jedan nije bio u vezi s proširenjem, već se odnosio na južnu srpsku pokrajinu. Već naredni tekst problematizuje Makronovu iskrenost povodom stavova o proširenju EU i Šengenu.

U nastavku godine, u listu Le Monde izašli su i brojni drugi tekstovi o proširenju: „Komisija ponovo pokreće pitanje proširenja na Balkan", „Proširenje EU na Zapadni Balkan blokirali Pariz, Berlin i Hag", „Francuska i Holandija zatvorile vrata za Severnu Makedoniju i Albaniju", „Makron optužen da je napravio istorijsku grešku jer je zatvorio vrata EU za Severnu Makedoniju i Albaniju", „Ne držeći reč prema Makedoniji, Francuska i EU gube kredibilitet", „U Parizu predsednik Severne Makedonije iščekuje Makronov predlog za reformu procesa pridruživanja EU", „Francuska želi da se pojednostave i ojačaju procedure u okviru EU pre bilo kog budućeg proširenja", „Proširenje Evrope: Pariz želi da to bude bolje a naročito – drugačije nego do sada", „Nova politika Makrona prema Istoku izaziva ljutnju država Centralne Evrope" i „NATO, Rusija, proširenje: Makron dovodi do napetosti među Evropljanima".

Todorović Lazić ukazuje na to da je tokom 2020. godine o balkanskim državama pisano znatno manje (samo šet tekstova), budući da je pandemija promenila prioritete. U pet od šest tekstova pisano je o proširenju EU, odnosno, pristupanju država Zapadnog Balkana Uniji, dok je ponovo jedan tekst posvećen južnoj srpskoj pokrajini.

Analizom diskursa ukupno 53 teksta koja su u časopisu Le Monde objavljena u rasponu od sedam godina, dr Todorović Lazić dolazi do zaključka da su isprepletane dve tačke gledišta kada je u pitanju Balkan – jedna je ugao Francuske, a druga ugao Evropske unije koji je vidljiviji, budući da je veći broj tekstova o regionu pisan iz evropske perspektive.

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić „Balkan viđen očima dnevnika Le Monde (2019–2020)" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a