DA SE NE ZABORAVE MUČENI, STRELJANI, VEŠANI: Evo kako će da izgleda Memorijalni centar "Staro sajmište" (MAPA)

D. MILINKOVIĆ

28. 07. 2022. u 09:00

SVEDOCI smo brojih pokušaja relativizacije događaja Drugog svetskog rata, a to ne može da bude politika sadašnjosti ni Evrope, ni sveta, a Srbije nikada neće biti.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ МУЧЕНИ, СТРЕЉАНИ, ВЕШАНИ: Ево како ће да изгледа Меморијални центар Старо сајмиште (МАПА)

Foto: Z. Jovanović

Mi narodi i građani Srbije i potomci žrtava ne možemo, ne smemo i nećemo više da ćutimo o "Starom sajmištu", jer počinioci zla na tom mestu imaju razloga da kriju istinu.

Ovu poruku poslao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom početka izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra "Staro sajmište", gde je tokom Drugog svetskog rata u dva nacistička logora stradalo više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma.

Početak projekta od izuzetnog značaja za kulturu sećanja dolazi u trenutku kada se u regionu, posebno u Zagrebu, zahuktava opasna kampanja prekrajanja istorije, minimiziranja ili potpunog negiranja stravičnih zločina nad Srbima počinjenih pod ideološkom palicom nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske. Dok se u Hrvatskoj povampiruje ustaštvo, Vučiću zabranjuje da oda počast žrtvama najvećeg srpskog stratišta u Jasenovcu, a fabrike smrti na desetine hiljada srpske dece u Jastrebarskom i Sisku proglašavaju "humanitarnim centrima", naša država i društvo je i obnovom "Starog sajmišta" poslala jasnu poruku o vrednostima koje baštini.

Vučić je ukazao da je logor "Staro sajmište" zatvoren krajem jula 1944. i da je od kraja Drugog svetskog rata, u trenutku kada je NDH defakto prestala da postoji na ovim prostorima, sve do danas istina o ovom stratištu bila sahranjena, kako je istakao, pod teškim naslagama zaborava.

ZAHVALNOST PREŽIVELIH

OBELEŽAVANjU početka radova na rekonstrukciji Centralne kule prisustvovali su i patrijarh Porfirije i velikodostojnici verskih zajednica koje deluju u Srbiji, brojni ministri... Ceremonija je počela izvođenjem himne "Bože pravde" i minutom ćutanja za žrtve, a na svečanosti na mestu gde su nekada bili nacistički logori "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor Zemun" prisutni su bili i predstavnici diplomatskog kora, v. d. direktora Memorijalnog centra "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov, potomci logoraša, članovi oslobodilačkih udruženja i mnogi građani.

- Na 78. godišnjicu ukidanja logora mi ga konačno, neko bi rekao figurativno, a ja bih rekao i stvarno - oslobađamo. Želim da vam kažem veliko "izvinite". Izvinite zbog toga što je ova zgrada u takvom stanju i što gotovo 80 godina nismo vodili računa o svojoj prošlosti i nismo brinuli ni o svojoj budućnosti - rekao je Vučić, obraćajući se preživelima stradanja najtežih zločina i zločina genocida tokom Drugog svetskog rata.

Kako je rekao, rekonstrukcija Centralne kule je simbol rešenosti i da rekonstruišemo sopstveno kolektivno sećanje. Srpski predsednik je podsetio da su na tom mestu ljudi zverski prebijani, vešani i streljani, ali i umirali od gladi i bolesti i u "dušegupkama" odvođeni u smrt. Dodao je da su odatle i deportovani u druge logore smrti na "prinudni rad", od kojeg je većina i stradala.

- Tim i takvim žrtvama je posvećen Memorijalni centar "Staro sajmište" koji će u ime svih nas odati dužno poštovanje žrtvama bez obzira na njihovu nacionalnost, veru, rod ili ideološka opredeljanja. Svima njima zajedničko je da su ih nacisti, fašisti i ustaše smatrali za smrtne neprijatelje i da su zato nevini postradali.

Predsednik Vučić ukazao je i da su brojne generacije političkih lidera, još iz komunističkog vremena, ignorisale stradalnike logora, davali obećanja od kojih nijedno nije ispunjeno. Podsetio je da je "Staro sajmište" za kulturno dobro proglašeno tek 9. jula 1987, na našu sramotu:

- Imali smo preča posla nego da se bavimo žrtvama, koje nisu bile mnogo važne ili su ostavljanje po strani, zarad dnevnopolitičkih ciljeva, ili da se nekome ne bismo zamerili. Vraćajući dug prema precima, opominjemo potomke šta ne smeju da dozvole da im se dogodi. I svako ko ima makar i mrvu čovečnosti, gledaće drugim očima svet oko sebe, nakon posete "Sajmištu". Ljudsko zlo ne poznaje granice i prisutno je svuda. Zato i mi, Srbi, kada tražimo od drugih da ne ćute i da priznaju zločine nad nama, moramo da budemo dovoljno odgovorni i ozbiljni, i da uvek otvoreno i jasno osudimo i one koji su u naše ime činili zločine nad drugima. Samo tako moći ćemo da gradimo poverenje i dođemo do pomirenja.

GORKA PRIČA BAJEROVE

TOKOM jučerašnjeg obilaska Centralne kule predsedniku Vučiću obratila se Ester Bajer, rođena u logoru "Staro sajmište", kojoj je tu porodica stradala. Ona je, vidno potresena, zahvalila Vučiću na tome što će ovaj prostor konačno biti uređen i gde će deca od malih nogu moći da uče o tome šta se na tim prostorima dešavalo.

Prva faza gotova do januara, svi paviljoni biće preuređeni


PRVA faza radova na Centralnoj kuli u Memorijalnom kompleksu "Staro sajmište", koja podrazumeva građevinske radove, trebalo bi da bude završena do kraja decembra, nakon čega počinje uređenje enterijera, najavila je juče ministarka kulture Maja Gojković.
Zakon koji je omogućio osnivanje Memorijalnog centra donet je u februaru 2020, a prema njemu, centar će prikupljati, sređivati, čuvati, istraživati, izlagati i prezentovati arhivske, muzejske i filmske predmete i dokumente.

Prema zakonu, predviđene su dve muzejske celine, od kojih će jedna biti posvećena prvoj fazi logora - "Jevrejskom logoru Zemun", a druga "Prihvatnom logoru Zemun", u kojem su većinu činili Srbi, posebno posle ofanzive na Kozari, u leto 1942, kada se logor napunio civilima. Iako je planirano da radno sposobni budu odatle poslati u nemačke i norveške radne logore, ogromnom broju je ovo bio poslednji dom. Samo u masovnoj grobnici na Jevrejskom groblju u Zemunu, tokom juna, jula i avgusta 1942, pokopano je oko 6.500 Kozarčana. Jedna celina, prema planu, biće u Spasićevom, a druga u Italijanskom paviljonu.

Foto: Z. Jovanović

Budući izgled memorijalnog centra

Centralna kula biće administrativni centar, mesto za obrazovanje mladih generacija o užasima Holokausta, a svaki od paviljona biće preuređen i posvećen stradanju jednog naroda, Jevreja, ali i Srba, Roma i drugih. U sastav Memorijalnog centra ući će i Jevrejski prolazni logor Beograd - "Topovske šupe", koji se nalazio na današnjoj Autokomandi, i u kom su živote izgubili gotovo svi jevrejski muškarci iz Beograda i Banata, kao i nekoliko stotina Roma.

Logor pod nazivom "Jevrejski logor Zemun" nalazio se na teritoriji koja je u Drugom svetskom ratu ušla u sastav NDH, ali je bio pod nemačkom upravom. U početku je bio namenjen samo za srpske Jevreje, i to prvenstveno žene, decu i starce, koji su svakodnevno, od 8. decembra 1941. do početka maja 1942, ubijani u kamionima "dušegupkama", na putu od logora do pripremljenih masovnih raka u selu Jajinci. Kada je Srbija proglašena "očišćenom" od Jevreja, u logor su dovođeni komunisti, partizani, četnici, kao i civili, i to sve do jula 1944. godine.

BONUS VIDEO - CEREMONIJA NA STAROM SAJMIŠTU: Danas počinju radovi na zaštiti Centralne kule Memorijalnog centra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja