KORONA PRESEK: Blagi skok broja novozaraženih

Novosti online

27. 07. 2022. u 17:01

NAJNOVIJI korona presek pokazuje da je virusom korona u poslednja 24 sata zaraženo 6.102 osoba.

КОРОНА ПРЕСЕК: Благи скок броја новозаражених

Foto: V.N.

Testiran je 16.311 uzork, a preminulo je 10 osoba.

Na respiratorima se nalazi 18 pacijenata.

Podsetimo, juče je korona virusom bilo zaraženo 6.100 osoba, dok je od posledica zaraze preminulo šest pacijenata.

Podsetimo, zbog povećanog broja putovanja, odlazaka na odmor, ali i dolazaka građana iz dijaspore bolnice će sigurno da se pune i oboleće svi koji su osetljivi, upozorio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da su tri četvrtine zaraženih u bolnicama stariji od 70 godina.

On je naveo da je od 60 do 80 odsto njih nevakcinisano ili su primili dve, a treću dozu nisu.

- Odlazak po vakcinu za tu kategoriju stanovništva spasava od odlaska na respirator - istakao je Tiodorović.

Iako su u novom talasu u riziku, pre svega, stariji, kao i oni sa oštećenim imunitetom i hronični bolesnici, stručnjaci upozoravaju da će sve više obolevati i mladi, jer se omikron soj, kao i njegove podvarijante BA.4 i BA.5, nekoliko desetina puta brže šire od drugih varijanti. Kako navode, nove varijante lakše zaobilaze i prirodni i vakcinalni imunitet, kao i da je imunitet od same infekcije slab i kratkotrajan. Doktor Saša Milićević rekao je da je 15 do 20 odsto testirane dece pozitivno.

- I omikron i delta soj su najopasniji upravo za male i odrasle pacijente koji imaju hronične bolesti, bez obzira koja su ta oboljenja. Ti pacijenti su posebno ugroženi. Kentaur je počeo da podseća na delta soj, sad tako izgleda i okrenuo se prema deci, 15% do 20% testirane dece su pozitivna - rekao je dr Milićević.

BONUS VIDEO:

POZITIVNI ILI NEGATIVNI, UTVRDITE SAMI: Kako se koristi kućni test na kovid?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april