PO HITNOM POSTUPKU DOBIJA LEK: Tek rođenoj bebi dijagnostikovana SMA u Narodnom frontu

Tanjug

26. 07. 2022. u 19:28

REPUBLIČKI fond za zdravstveno osiguranje obezbediće lek za bebu kojoj je, u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija, kako bi terapija počela blagovremeno.

ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ ДОБИЈА ЛЕК: Тек рођеној беби дијагностикована СМА у Народном фронту

Foto: D. Balšić

Univerzitetska dečja klinika je u ponedeljak dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od spinalne mišićne atrofije (SMA), kojoj je bolest dijagnostikovana u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, koji se od aprila sprovodi u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front".

- U roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti, čija je sednica u toku, RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremenog početka terapije - rekla je  direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Dodaje da je država pokazala maksimalnu spremnost i posvećenost unapređivanju procesa lečenja obolelih od SMA.

- To uključuje i obezbeđivanje lečenja bebama kojima je dijagnoza postavljena po rođenju, najsavremenijim terapijama i, što je najvažnije, u najkraćem vremenskom roku - objasnila je ona.

Škodrićeva navodi da se terapija za lečenje beba, kojima je SMA dijagnostikovana po rođenju, i do sada odobravala po hitnom postupku.

- SMA je teška bolest, koja veoma brzo napreduje – zbog toga je neophodno započeti lečenje u najkraćem mogućem roku, uprkos velikim troškovima koje terapije iziskuju - zaključila je Škodrićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!