NA KONCERT U ENGLESKU DOPUTOVALI KAMPEROM S BEBAMA! Nastup pijaniste Andrije Tanaskovića obeležila i avantura porodice njegovog rođenog brata

Branko Puzović

24. 07. 2022. u 11:11

UČENIK drugog razreda Srednje muzičke škole "Živorad Grbić" u Valjevu Andrija Tanasković postigao je ono o čemu sanjaju mnogo iskusniji pijanisti - nastupio je u "Rojal Albert Holu" u Londonu, jednoj od najpoznatijih koncertnih sala u svetu!

НА КОНЦЕРТ У ЕНГЛЕСКУ ДОПУТОВАЛИ КАМПЕРОМ С БЕБАМА! Наступ пијанисте Андрије Танасковића обележила и авантура породице његовог рођеног брата

Foto Privatna arhiva

Uz to, odlazak njegovih najbližih na koncert bio je nesvakidašnja avantura: Andrijin brat i snaja u Veliku Britaniju zaputili su se kamperom sa jednoipogodišnjim blizancima na put dug 6.000 kilometara, a koji je trajao punih šest dana.

Valjevac Andrija Tanasković u Londonu je nastupio kao jedan od pobednika renomiranog svetskog takmičenja mladih pijanista Grand Prize Virtuoso, koji se organizuje u Velikoj Britaniji. Trijumfovao je u konkurenciji više od 250 mladih pijanista iz celog sveta. I pre četiri godine učestvovao je na ovom takmičenju, koje je održano u Salcburgu u Austriji, pobedio i, za nagradu, nastupio u čuvenoj koncertnoj dvorani "Mocart".

- Odlazak u London i nastup u "Albert holu" predstavlja nezaboravno iskustvo - kaže Andrija.

- Nakon saznanja prošle godine da sam pobedio, posvetio sam se pripremi za ovaj nastup, uz pomoć profesora Slavice Rajevac i Ivana Mitrovića. Svakako, trema je sastavni deo života umetnika, potrebno je dugogodišnje iskustvo da bi se ona savladala.

Foto Privatna arhiva

Međutim, za ovaj specifičan koncert nisam imao problema sa tremom. Uživao sam svirajući pred mojim budućim kolegama i profesorima. Takođe, imao sam čast i priliku da slušam izvođenja drugih instrumentalista iz ostalih muzičkih odseka. Za mene, ovo iskustvo označava sam početak moje profesionalne muzičke karijere.

Rođeni brat Strahinja Tanasković (33) i njegova supruga Anja Vuković (34) izuzetno su ponosni i srećni što je Andrija nastupio u čuvenoj koncertnoj dvorani u Londonu. Svaki ton klavira dok je Andrija, između ostalog, izvodio i kompoziciju Mokranjca, vredeo je truda i odlaska u Veliku Britaniju.

- Do Londona smo mogli da odemo avionom, ali smo se ipak odlučili da se upustimo u avanturu i sa jednoipogodišnjim blizancima putujemo našim kamperom - kažu Strahinja i Anja.

- Stajali smo na svakih nekoliko sati, jer mališani nisu mogli da izdrže previše vozeći se, pa se put odužio na šest dana. Ali, to nam nije smetalo, jer smo bili u svojoj kući na točkovima, a i pauze smo pravili na prelepim mestima, poput Bleda u Sloveniji, divnog gradića Tubingena u Nemačkoj, u Parizu, Doveru i Kornvolu. Klinci su se prvi put vozili trajektom, videli okean, patke usred bavarskog grada, tako da avanture nije nedostajalo.

Foto Privatna arhiva

Dodatni izvor žmaraca bio je trenutak kad je Andrija izašao da primi nagradu kao predstavnik Srbije, a potom bez trunke treme odsvirao svoj program.

PRAVO LUDILO!

- SAM dolazak pred grandiozno zdanje bio je uzbudljiv, a ulazak unutra i pomisao da nećemo slušati Adel ili "Stonse" nego rođenog brata, tek je pravo ludilo - kažu sa smehom Strahinja i Anja. - Iako je to bio revijalni koncert mladih pijanista, ne može čovek da ostane ravnodušan dok u hodnicima posmatra postere svih superstarova koji su nastupili u toj kultnoj dvorani. U publici su uglavnom bili članovi porodica i prijatelji svetskih nada klasične muzike, od Severne Koreje do Amerike!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a