HEROJSKA POGIBIJA "POMORSKOG VOJVODE": Izašla knjiga o srpskom generalu Iliji Gojkoviću (1854-1917)

Zorana Rašić

24. 07. 2022. u 06:44

U IZDANjU Narodne biblioteke "Dr Vićentije Rakić" u Paraćinu i Udruženja boraca otadžbinskih ratova (UBOR) iz štampe je izašla knjiga "Pomorski vojvoda - Ilija Gojković" autora Mladena Stevića, oficira u penziji i predsednika paraćinskog Udruženja vojnih penzionera.

ХЕРОЈСКА ПОГИБИЈА ПОМОРСКОГ ВОЈВОДЕ: Изашла књига о српском генералу Илији Гојковићу (1854-1917)

Foto Vikipedija

General Gojković, rođen u Drenovcu kod Paraćina 1854. godine, jedan je od najvećih junaka sa ovih prostora, a knjiga o njemu na 240 stranica svedoči da ipak nije zaboravljen od potomaka svojih nekadašnjih sugrađana.

Izdanje sadrži sve dostupne podatke o čuvenom generalu koji je poginuo u Prvom svetskom ratu februara 1917. na Jonskom moru, u blizini Sicilije. Ne želeći da se preda nakon što je nemačka podmornica potopila njegov brod, general, koji je bio među preživelima, pucao je iz pištolja na podmornicu, nakon čega ga je neprijatelj pokosio rafalom.

Gojković je bio jedini general koji je poginuo u vihoru Velikog rata, a objavljivanjem ove knjige povodom 105 godina od njegove smrti sećanje o tome će za naredne generacije biti sačuvano.

Punih 47 godina, od 1870, kada je kao šesnaestogodišnjak dobrovoljno stupio u vojsku Kneževine Srbije, do pogibije, drenovački general je sve svoje fizičke, moralne i duhovne sposobnosti ugradio u slobodu i čast svoga naroda. Vojevao je u dva oslobodilačka rata protiv Turske od 1876. do 1878, Srpsko-bugarskom ratu 1885, Prvom i Drugom balkanskom ratu 1912. i 1913. i Prvom svetskom ratu od 1914. do 1917. Postao je jedan od najslavnijih vojskovođa koje je Srbija imala.

Foto Arhivska fotografija

U predgovoru knjige, između ostalog, navodi se da je general ostao upamćen kao legendarni komandant Moravske divizije prvog poziva na čijem čelu je bio od početka Prvog balkanskog rata do 1915. godine. Pod njegovom komandom ova divizija, u čijem sastavu je bio i čuveni Gvozdeni puk, proslavila se u dolini Vardara, kod Kumanova i Bitolja, na Bregalnici, na Ceru i Drini... Od 1915. bio je komandant Timočke vojske koja je branila granice Srbije od napada Bugarske i istakla se u borbama kod Kačanika.

U recenziji nedavno objavljene knjige Radovan Tačić, pukovnik u penziji, ističe odvažnost i hrabrost autora Mladena Stevića koji je uspeo da izvuče iz zaborava jedan svetao lik iz srpske istorije da prikupi sve relevantne podatke i hronološki i slikovito predoči ih sadašnjoj generaciji.

- Lik i delo "pomorskog vojvode", generala Ilije Gojkovića toliko su grandiozni da budući naraštaji imaju od koga da uče i da nauče. Mladen Stević skromno i spontano je iznedrio štivo koje nas zadivljuje i izaziva osećanje ponosa što smo potomci takvog velikana kao što je Gojković - navodi recenzent. On dodaje da su u knjizi prikazani mentalitet, odnos među ljudima, moral i čvrsta disciplina kako bi čitalac mogao da sagleda sliku vremena u kome je stvarana srpska država. U pitanju je štivo koje se lako čita jer je potkrepljeno bogatom istorijskom dokumentacijom.

BISTA U DRENOVCU

KNjIGA počinje velikom istinom izrečenom kroz citat Branislava Nušića: "Pravi spomenik vama palima podići ćemo ako budemo kadri da sačuvamo sećanje na vas." Sudeći po toj istini i ovoj knjizi, Ilija Gojković već je dobio spomenik u paraćinskoj opštini, a moguće je da će dobiti i spomenik u fizičkom obliku u svom rodnom Drenovcu.

Predviđeno je postavljanje biste sa postamentom u dvorištu tamošnje osnovne škole.

Odluka o tome doneta je početkom juna 2020. godine na sednici paraćinske Skupštine opštine na inicijativu Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918.

UROĐENA DOVITLjIVOST

ČOVEK koji nije završio vojne škole, te nije izučavao taktiku i strategiju na Vojnoj akademiji, zaslužuje posebno mesto u vojnoj istoriji kao oficir bez vojnog obrazovanja, koji svojom umešnošću, hrabrošću, požrtvovanjem, nesebičnom čovekoljubljem, ali i strogošću i urođenom dovitljivošću stiče generalske epolete u 59. godini života - naglašava se u predgovoru knjige "Pomorski vojvoda - Ilija Gojković". General iz Drenovca je osnovnu školu završio u susednoj Sikirici, a zatim još dve godine gimnazije u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina