SRPSKO KOLO ZADIVILO TURSKU: Više od 1.500 folkloraša sa Balkana učestvovalo na festivalu na obalama Egejskog mora (FOTO)

V. N.

20. 07. 2022. u 15:00

NAJVEĆI festival folklora na tlu Evrope i Azije i ove godine okupio je folkloraše sa čitavog Balkana, u mestu Sarimšakli na egejskoj obali Turske.

СРПСКО КОЛО ЗАДИВИЛО ТУРСКУ: Више од 1.500 фолклораша са Балкана учествовало на фестивалу на обалама Егејског мора (ФОТО)

Foto: Festival folklora Sarimišakli

Sveukupni pobednik ove godine je KUD "Čajavec" iz Banjaluke, a među nagrađenima su i ansambli iz Doboja, Aranđelovca, Požarevca, Kruševca i Beograda.

Ove godine, kada festival obeležava jubilej - 20 godina postojanja, igre i pesme iz svojih krajeva predstavilo je čak 36 društava i više od 1.500 mladih folkloraša i čuvara tradicije iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske... Sve njih kao i oko 300 članova orkestara i koreografa, u, za mnoge, najlepši deo Turske vodi Novopazarac Anes Biberović, čiji je otac Besim, poznati turistički radnik u Srbiji i Turskoj, pre dve decenije osnovao ovaj festival sa jasnom vizijom stvaranja veza i svešću da su kultura i turizam dva nerazdvojna dobra.

- U ovoj jubilarnoj godini okupili smo rekordni broj učesnika. Više od 1.500 folkloraša predstavilo je svoju kulturu i tradiciju. Međutim, nije naš cilj samo promocija i negovanje kulturnog nasleđa balkanskih zemalja, već i razmena iskustava, razbijanje predrasuda i druženje - kaže Anes, koji je na mestu direktora festivala nasledio oca koji je o festivalu govorio: "Mi odavde šaljemo golubove mira, to je naša misija".

RAZNOLIKOSTI

IZA nas je neverovatnih 20 godina festivala. On je veoma važan i za razbijanje predrasuda, kroz raznolikost i multikulturalnost, zahvaljujući kojoj se šalju najlepše slike. Ovogodišnje rekordno učešće folkloraša najbolje govori o velikim potencijalima kulture - kazao je gradonačelnik Mesut Ergin, čije je poreklo iz naših krajeva, baš kao i većine žitelja ovog dela egejske obale Turske, koji su se početkom prošlog veka doselili iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Mladi su uz učešće u programu mogli da obiđu kraj gde je svaki kamen istorija, gde su pisane Ilijada i Odiseja, gde je meditirala Kleopatra, ali i da krstare među 23 ostrva egejskog arhipelaga. Na dva broda, koji su se u jednom trenutku na otvorenom moru zaustavili, zaigralo se i neizbežno užičko kolo, ali i na plažama, gde trenutno odmara više od 3.000 gostiju iz Srbije. Oni su se pridružili folklorašima.

- Zbog ratnih dešavanja kulturno-umetnička društva iz nekih zemalja ove godine nisu došla, ali nadamo se da će se to uskoro promeniti i da ćemo ponovo biti domaćini ansamblima iz Nigerije, Indije, Belorusije. Nadamo se da će nam se vratiti i naši prijatelji iz Ukrajine i Rusije, koji su redovno nastupali na našem festivalu - kaže Biberović.

Sarimšakli, zborno mesto folkloraša, smešteno je nedaleko od grčkog ostrva Lezbos, a u podnožju brda o kojima se prepričavaju najzanimljivije legende. U ovo zanimljivo mesto, godinama dolaze gosti s Balkana, a i sam festival učinio je da se među ljudima iz Srbije čuje za Sarimšakli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024