SMRTNOST OD VIRUSA PREKO 90 ODSTO: U Gani potvrđena dva slučaja Marburg groznice

P. Z. S. / ria.ru

17. 07. 2022. u 20:27

ZDRAVSTVENA služba Gane potvrdila je dva slučaja infekcije retkim virusom Marburg koji izaziva hemoragijsku groznicu.

СМРТНОСТ ОД ВИРУСА ПРЕКО 90 ОДСТО: У Гани потврђена два случаја Марбург грознице

Foto: Depositphotos


Prošle nedelje, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je dva slučaja sumnje na infekciju Marburgom u zemlji.

-Nakon objavljivanja preliminarnog otkrivanja dva slučaja virusa Marburg... 7. jula, zdravstvena služba Gane saopštava da je dalje testiranje... potvrdilo rezultate, navodi se u saopštenju zdravstvene službe na Tviteru.

Napominje se da su u karantinu dvoje zaraženih i 98 osoba koje su ih kontaktirale.

Marburg virus se na ljude prenosi sa slepih miševa i širi se među ljudima direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih osoba, kao i sa površinama i materijalima.

Kako je dodala SZO, trenutno ne postoje registrovane vakcine ili antivirusni lekovi za lečenje groznice. Potporna nega (oralna ili intravenozna rehidracija) i simptomatski tretman se koriste za poboljšanje stope preživljavanja pacijenata.

Foto: EPA

SMRT ZA 5 DO 7 DANA

Marburg virus uzrokuje Marburg hemoragijsku groznicu. Nakon inkubacije od 3-6 dana bolest počinje izneneada visokom temperaturom, mijalgijama (bolovi u mišićima) i opštom slabošću. Ubrzo se javlja povraćanje i proliv što još više iscrpljuje bolesnika. Hemoragijski fenomeni po koži i sluzokožama praćeni su leukopenijom i trombocitopenijom (smanjen broj leukovcita i trombocita) uz oštećenje ostalih organa, što dovodi do smrti za 5-7 dana (smrtnost preko 90% tokom poslednje epidemije).

Rezervoar virusa su sekreti i ekskreti majmuna Circopitecus (Zeleni majmuni), kao i obolele osobe. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa infektivnom krvi, organima, spermom.

IME PO NEMAČKOM GRADU

Bolest je prvi put istovremeno zabeležena u nemačkom gradu Marburgu, Beogradu i Frankfurtu. Virus je te godine zarazio 31 osobu. Izvor infekcije bili su zeleni majmuni iz Afrike, koje su uvezli nemački instituti i Institut „Torlak” iz Beograda za laboratorijska istraživanja. Od zaraze je umrlo 7 osoba (od 29 obolelih u Nemačkoj sa mortalitetom 24%) dok su u Beogradu, Srbija obolele 2 osobe obe su preživele. U Marburgu i Beogradu, kao i u Frankfurtu, bolešću su bile zahvaćene osobe koje su u laboratorijama radile na identifikaciji virusa Marburg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati