ČETIRI MEDALJE IZ OSLA: Uspeh mladih matematičara na 63. Međunarodnoj olimpijadi

D. MATOVIĆ

17. 07. 2022. u 07:18

JOŠ jednom su naši mladi matematičari dokazali da su među najboljima na svetu.

ЧЕТИРИ МЕДАЉЕ ИЗ ОСЛА: Успех младих математичара на 63. Међународној олимпијади

Foto A. Stanković

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 9. do 16. jula održana u Oslu, gimnazijalci iz Srbije osvojili su četiri medalje.

Srebrne medalje dobili su Gvozdena Lapčević i Mateja Vukelić iz Matematičke gimnazije, dok su bronzane "zaradili" Milan Gelić iz te škole i Andrija Živadinović iz niške gimnazije "Svetozar Marković". Pohvalama su nagrađeni Aleksandar Višnjić i Vukašin Pantelić, takođe, učenici Matematičke gimnazije.

Na takmičenju u Oslu učestvovalo je 589 učenika iz 104 zemlje, a pripreme naših takmičara organizovalo je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Lideri ekipe naših "olimpijaca" bili su njihove starije kolege, univerzitetski profesori dr Vladimir Baltić i dr Miljan Knežević.

Sjajni rezultati koji su postignuti plod su dugogodišnjeg rada i zalaganja, kako samih učenika, tako i njihovih profesora, kažu u Društvu matematičara Srbije.

Najviše medalja i pohvala, i ovog puta, osvojili su đaci beogradske Matematičke gimnazije, jedine škole u Srbiji koja je specijalizovana za rad sa decom nadarenom za prirodne nauke. Kroz gotovo šest decenija dugu istoriju ove škole, njeni učenici su samo na međunarodnim olimpijadama i balkanijadama iz matematike, fizike, informatike, hemije, astronomije i astrofizike, osvojili skoro više od šest stotina medalja.

Podsetimo, Teodor fon Burg je najbolji takmičar ne samo u istoriji škole, već čovek koji je 2011. poneo svetsku titulu najboljeg takmičara iz matematike svih vremena. To je zaslužio osvojivši četiri zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima iz matematike, ali i jedno srebro i jednu bronzu kao dečak. Danas je drugi u svetu. Titulu najbolje takmičarke na svetu je 2019. ponela je Jelena Ivančić, koja je iste godine takođe osvojila zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike. Ivančićeva je 2017. osvojila i zlatnu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke.

Uzor slične škole u SSSR

MATEMATIČKA gimnazija osnovana je po ideji matematičara Milice i Vojina Dajovića, koji su osmislili program i postali prvi profesori. Uzor su, kako navodi, bile slične škole u Sovjetskom Savezu, u kojima su se po naprednom programu izučavale matematika i fizika. Osnivanje škole finansirao je Grad Beograd na čijem je čelu tada bio Branko Pešić, jedan od omiljenih gradonačelnika u istoriji prestonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili