BOLNE VRATOVE NAMEŠTALI BEZ IKAKVE DOZVOLE: Posle fatalnog ishoda intervencije na kičmi, centar "Balans medika" ne prima pacijente

I. Kovačić

14. 07. 2022. u 08:38

DOK se čeka izveštaj sa obdukcije Beograđanina Milana Đurića (58) koji je 9. jula preminio nedugo posle tretmana "nameštanja atlasa" kod kiropraktičara Centra za alternativnu medicinu "Balans medika", iz Ministarstva zdravlja saopštili su da ova ustanova nije imala dozvolu za rad.

БОЛНЕ ВРАТОВЕ НАМЕШТАЛИ БЕЗ ИКАКВЕ ДОЗВОЛЕ: После фаталног исхода интервенције на кичми, центар Баланс медика не прима пацијенте

Foto M. Anđela

- Klinika za alternativnu medicinu "Balans medika" radila je bez licence, a zdravstvena inspekcija resornog ministarstva nije u mogućnosti da izvrši kontrolu te ustanove jer je onemogućen ulaz u njene prostorije - naveli su u Ministarstvu zdravlja.

Ova klinika alternativne medicine već nekoliko dana je zaključana, a na telefone se ne javlja niko od zaposlenih. Vlasnica "Balans medike" Jadranka Šunić za "Novosti" kaže da je centar zatvorila samoinicijativno, iako to zvanično niko nije zahtevao:

- Naravno da ne radimo posle ovog nemilog događaja. To je sve što mogu da kažem. Sve drugo je u rukama istrage - rekla nam je kratko Jadranka Šunić.

U Višem javnom tužilaštvu, kako nam je objašnjeno, istraga će biti pokrenuta tek nakon izveštaja veštaka, odnosno kada se utvrdi tačan uzrok smrti Đurića. Po prijemu izveštaja o obdukciji Više javno tužilaštvo će proceniti ima li elemenata krivičnog dela i u čijoj je nadležnosti.

Foto Privatna arhiva

Nastradali Milan se kobnog 24. marta ove godine tokom tretmana nameštanja vrata sasvim oduzeo, pa je kolima Hitne pomoći iz centra "Balans medika" prevezen na Institut "Banjica". Odmah po hitnom prijemu smešten je u jedinicu intenzivne nege. Urađena mu je kompletna dijagnostika i kontstantovan je prelom prvog vratnog pršljena. Lekarski konzilijum je konstatovao da nije moguća operacija, niti bilo kakva druga intervencija.

Pacijent je stavljen u veštačku komu, priključen na respirator, da bi nedugo zatim borbu za život - izgubio.

Doktor Slaviša Đurđević za koga se sumnja da je "nameštao atlas" Milanu Đuriću penzionisani je lekar Instituta za vazduhopolovnu medicinu i predsednik sekcije za vazduhoplovnu medicinu Srpskog lekarskog društva. Međutim, u ovoj lekarskoj organizaciji on je slabo poznat jer, kako je nezvanično rečeno "Novostima", sekcija čiji je predsednik je slabo aktivna.

Iako iza njega stoji lekarska biografija za respekt, mnoge njegove kolege kažu da je u tretmanima primenjivao rizične metode.

- Nije smeo da radi to što je radio - rekao je "Novostima" jedan beogradski fizioterapeut.

- Znam ga odavno, još dok je bio na specijalizaciji iz fizikalne medicine i rehabilitacije i tada sam smatrao da previše sebi dozvoljava i da se "neobično" ponaša.

Doktor Petar Dinić, jedini licencirani kiropraktičar kod nas i predsednik Srpske asocijacije za kiropraktiku, kaže da bi se sprečilo ponavljanje ovakvog događaja neophodno je da građani znaju da u Srbiji više nema sertifikovanih "kostolomaca". On podseća da se nameštanje atlasa ranije reklamiralo na svakoj banderi, iako je ovaj pršljen najosetljiviji deo ljudskog tela.

ČEKIĆEM NA KIČMU

PNEUMATSKI čekić koji je osnovno sredstvo za rad kiropraktičara može da se kupi preko interneta i za manje od 100 evra. Reč je o instrumentu kojim se proizvode snažne vibracije, pomoću kojih se kičmeni pršljenovi i kosti pomeraju na željeno mesto.

- Svako udaranje ovim aparatom po lobanji i vratu može da bude fatalno, a pogotovo po prvom vratnom prešljenu - upozorava dr Dinić.

Porodica se nadala izlečenju

PORODICA pokojnog Đurića još se ne miri sa njegovom smrću. U izjavama za medije, njegovi najbliži naglasili su da su bili svesni da je u teškom stanju, ali su očekivali da će njegovo zdravlje krenuti nabolje.

Sahrana Milana Đurića zakazana je za sutra na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati