TRAGEDIJA U "BALANS MEDICI" TRESE JAVNOST: Doktor nameštao kičmu, a nije imao licencu

I. Kovačić

13. 07. 2022. u 11:00

SLUČAJ muškarca M. Đ. (58), koji je tokom tretmana nameštanja prvog kičmenog pršljena - atlasa kod kiropraktičara Centra za alternativnu medicinu "Balans medika" najpre ostao nepokretan, a posle komplikacija i preminuo na Institutu "Banjica", uznemirio je veliki deo Srbije.

ТРАГЕДИЈА У БАЛАНС МЕДИЦИ ТРЕСЕ ЈАВНОСТ: Доктор намештао кичму, а није имао лиценцу

Foto: M. Anđela

Pogotovo što je odlazak kod "kostolomca", umesto lekaru, zbog problema sa bolovima u leđima široko odomaćen.

Za zahvate korekcije atlasa, kako je navedeno na sajtu "Balans medike", zadužen je dr Slaviša Đurđević, lekar zavidne biografije. Ovaj stručnjak, međutim, nema dozvolu za kiropraktiku. To potvrđuje dr Petar Dinić, osnivač Srpske asocijacije za hiropraktiku (SAH), i naglašava da se Đurđević lažno predstavlja.

- On nema licencu za praksu i za ovaj posao je, iako je završio medicinu, nestručan - kaže dr Dinić. - Ljudi koji se ozbiljno bave hiropraktikom (sagovornik insistira na ovom terminu, prim. aut.) studiraju u inostranstvu pet godina i posle toga se dve godine specijalizuju za atlas. To je najosetljiviji deo ljudskog tela.

Doktor Radoje Čobeljić, specijalista fizikalne medicine iz Instituta za rehabilitaciju, kaže da se svakodnevno u praksi sreće sa pacijentima koji nadu za izlečenje vide u "nameštanju" kičme:

- Neki odmah traže pomoć kiropraktičara ili narodnih "kostolomaca", dok drugi započinju lečenje primenom konvencionalne medicine, ali ubrzo budu nezadovoljni brzinom i stepenom oporavka, zbog čega svoje zdravlje prepuštaju ljudima koji ne poznaju dovoljno ni dijagnostiku ni lečenje, a posebno ne kontraindikacije.

UMESTO OLAKŠANjA - PARALIZA

Koliko alternativne metode lečenja mogu da budu opasne, dr Radoje Čobeljić ilustruje primerom iz prakse:

- Mladić, u punoj životnoj snazi, imao je jake bolove usled diskus hernije. Stanje je bilo ozbiljno, a u početku smo pokušali neoperativnim putem da ga izlečimo. To je, po mišljenju pacijenta, trajalo suviše dugo jer je imao zakazane poslove koje nije hteo da izgubi. Otišao je kod kiropraktičara da mu "namešta" kičmu. Nakon intervencije bolovi su popustili, ali ubrzo zatim oduzele su mu se noge, a nije mogao da kontroliše fiziološke potrebe. Posledice su ostale trajno.

Naš sagovornik kaže da je činjenica da u pojedinim razvijenim i bogatim zemljama postoji fakultet za školovanje kiropraktičara, ali da je manje poznato da su baš te zemlje sprovele istraživanja koja su pokazala da lečenje ovim metodama kod 20 odsto pacijenata dovodi do pogoršanja stanja.

- Kičma je složen sistem kroz koji prolaze brojni "kablovi" koji povezuju telo i mozak, zato čak i u klasičnoj medicini postoji mogućnost da se napravi greška i dođe do pogoršanja, a zamislite onda koliko je "nameštanje" kičme rizično. Dakle, dovoljan je i minimalno pogrešan potez, pa da ishod bude katastrofan.

Nesrećni Beograđanin M. Đ. preminuo je nakon što se privatnom lečilištu javio zbog problema sa prvim kičmenim pršljenom. Ortoped prof. dr Čedomir Vučetić kaže da je atlas posebno osetljiv:

Foto: Shutterstock

- To je najpokretljiviji deo vratne kičme. Kao takav, izložen je vrlo različitim vrstama traume, od istezanja do nagnječenja. Zato su i uvedeni nasloni u kolima, jer moguće je samo da usled naglog trzaja u saobraćajnim udesima dođe do oštećenja i samog atlasa i zglobnih veza.

Ipak, da bi došlo do preloma atlasa, kao što se navodi da se desilo M. Đ., potrebno je da deluje neka mnogo snažnija sila.

- Šta se desilo ovom pacijentu, nije jednostavno reći - kaže profesor Vučetić. - Jer on je još bio u dobrim godinama, dakle moguće je da je imao zdrave kosti i zglobove.

Misterioznu smrt pacijenta "Balans medike" istražuje Više javno tužilaštvo. U ovom centru juče nismo mogli da dobijemo informacije o zahvatu koji je primenjen na preminulom pacijentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)