IZUZETAN DOMET I PERFORMANSE: Vojska Srbije jača uz moćni raketni sistem "Tamnava" – ispaljuje rakete i do 70 kilometara

R. DRAGOVIĆ

12. 07. 2022. u 11:00

IZVOZ domaćeg višecevnog raketnog sistema "Tamnava" u Grčku, ukoliko do njega dođe, mogao bi da bude ključni korak da se ovo sredstvo iz razvoja ubrzo nađe i u Vojsci Srbije.

ИЗУЗЕТАН ДОМЕТ И ПЕРФОРМАНСЕ: Војска Србије јача уз моћни ракетни систем Тамнава – испаљује ракете и до 70 километара

Foto: Srđan Popović

Domaće oružane snage mogle bi posredno da budu najveći dobitnik u ovom eksportnom poslu, jer bi došle do raketa izuzetnih performansi i dometa.

Da je Grčka zainteresovana za srpsku "Tamnavu" nedavno je objavila Balkanska bezbednosna mreža, domaći sajt specijalizovan za regionalna vojna pitanja. Iako zvanične potvrde još nema, Grci bi posle Kipra mogli da budu drugi strani korisnik ovog moćnog sredstva dometa do 70 kilometara. Višecevnom raketnom artiljerijom oni bi branili svoje udaljene ostrvske teritorije, što srpskim višecevnim lanserima daje velike šanse da se nađu pod plavo-belom zastavom.

Izvozni posao sa Kiprom, koji je za svoju Nacionalnu gardu kupio jednu bateriju višecevnih lansera, kao i aranžman sa Atinom, mogao bi biti presudna tačka da se određeni broj "Tamnava" nađe i u našoj vojsci.

JEDNA CEV ZA DVE RAKETE

LANSERI "Tamnave" koriste dva tipa raketa. Jedna je naslednica "Orkana", koji je Vojnotehnički institut iz Žarkova. Nova raketa pod nazivom "jerina-2" ima povećan domet od 70 kilometara. Na kraćim udaljenostimam uspešno može da gađa raketama G-2000 kalibra 122 mm dometa do 40 kilometara. Obe rakete su projekti firme "Edepro", a valjevski "Krušik" uveo je G-2000 u serijsku proizvodnju. "Jerina-2" i dalje je projekat u razvoju.

- Razvoj naoružanja je izuzetno skup i složen posao. Da bi se napor isplatio potrebna je serijska proizvodnja, velikog broja komada. Odavno se pokazalo da je za državu najisplativije da ugovori izvoz nekog naoružanja, a da proizvodne linije i tehnologiju potom iskoristi i za opremanje naših oružanih snaga. Time se stiče i dobra izvozna referenca, jer veliki broj stranih kupaca ne naručuje naoružanje i opremu koja nije proverena u redovnoj upotrebi u domaćim oružanim snagama - objašnjava sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha.

"Tamnava" je projekat domaćeg preduzeća "Jugoimport SDPR", a zaokružena prototipska verzija ovog naoružanja predstavljena je javnosti na Sajmu naoružanja "Partner" u Beogradu 2019. godine. Reč je o modularnom sistemu koji može da ispaljuje raketama dometa do 40 i do 70 kilometara. Važnu ulogu u procesu razvoja ovog sredstva ima i srpska kompanija "Edepro" koja razvija projektile za raketnu artiljeriju ovog tipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)