PREMINULA ZVANIČNO NAJSTARIJA OSOBA U SRBIJI: Baka Tamara je doživela neverovatnih 110 godina, a rođena je u Ruskom carstvu

Novosti online

07. 07. 2022. u 11:33

JUČE u ranim jutarnjim časovima na Novom Beogradu, u dobi od 110 godina i 101 dan, preminula je najstarija živa osoba u Srbiji, gospođa Tamara Krutikov, zvanično najstarija živa osoba u Srbiji od 16. 4. 2021.

ПРЕМИНУЛА ЗВАНИЧНО НАЈСТАРИЈА ОСОБА У СРБИЈИ: Бака Тамара је доживела невероватних 110 година, а рођена је у Руском царству

Foto: Novosti arhiva

Krutikova je rođena u Jekaterinoslavu, Rusko carstvo (današnji Dnjepar, Ukrajina) 27. marta 1912. Kada je imala sedam godina, napustila je Ukrajinu sa roditeljima i preselila se u Tursku, ubrzo na ostrvo Kinaliada, a zatim u Srbiju, gde se kasnije udala i zasnovala porodicu. Zajedno sa suprugom Nikolajem imala je tri ćerke: Nataliju (1941), Irinu (1946) i Zinaidu (1950). Do svoje 94. godine živela je sama, kasnije se njena ćerka Irina vratila iz Rusije da brine o njoj. Po nacionalnosti je Ruskinja. Bila je profesor muzike i francuskog, svirala je klavir i igrala tenis. Govorila je nekoliko jezika: ruski, francuski, grčki, turski, makedonski, engleski i srpski.

Seoba iz Turske (Carigrad), Tamara se iz Carigrada preselila na ostrvo Kinaliada, gde se školovala dve godine, pod patronatom Engleza. Kasnije se preselio čamcem u (selo Melinci) Herceg Novi. Nakon kraćeg boravka u Herceg Novom, preselila se u Hrastovec (Slovenija). Tamo je provela veći deo svoje srednje škole u ​​zamku grofa Gerbenštajna. Tamo je upoznala svog budućeg muža Nikolaja. Tamo je bio profesor muzike. Njena majka Ana se tamo zaposlila kao vaspitačica, a Tamarin otac Vladimir kao sekretar škole i nastavnik matematike.

U Beogradu se udala za Nikolaja, a 1939. venčali su se u ruskoj crkvi u Beogradu. Nikolaj se zaposlio kao nastavnik muzike u Kavadarcima (Makedonija). Posle su se preselili u Bihać jer su se tamo zaposlili. U Bihaću je upoznala porodicu Horvatović iz Zagreba. Pomogli su joj da nakratko dođe u Zagreb na porođaj, a potom je rodila ćerku Nataliju (1941), a nakon porođaja se vratila u Bihać. Tamo je njena ćerka Natalija krštena u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

Predavala je balet u Kavadarcima, u Makedoniji. Jedno vreme predavala je francuski jezik u Šidu, a predavala je muziku u Bihaću (Bosna i Hercegovina). Ćerka Irina rođena je u Bihaću 1946. godine, a Zinaida 1950. godine.

Njen suprug Nikolaj preminuo je 14. decembra 1981. godine u Beogradu, u 81. godini.

Posle svega toga, vraća se u Beograd, gde je ostala do kraja života.

Postala je najstarija poznata živa osoba u Srbiji, nakon smrti 109-godišnje Nadežde Pavlović 16. aprila 2021.

U martu 2022. godine proslavila je 110. rođendan i postala superstogodišnjakinja, kao i druga najstarija dokumentovana osoba koja je ikada živela u Srbiji (iza Jelisavete Veljković).

Krutikova je preminula na Novom Beogradu, u Beogradu, Srbija, 6. jula 2022. godine, u dobi od 110 godina i 101 dan. U vreme smrti bila je druga najstarija Ruskinja na svetu (iza Klavdije Gađučkine iz Rusije).

(Pink.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni