ALBANSKE DIPLOME SRPSKOJ DECI DEO PLANA: Na jugu Srbije zloupotrebljena čak i školska priredba

Lj. BEGENIŠIĆ

07. 07. 2022. u 07:39

DA su Albanci na jugu Srbije ponovo krenuli u političku ofanzivu koja za cilj ima odvajanje Preševske doline i njeno pripajanje tzv. Kosovu, pokazuju i najnoviji događaji u ovom delu Srbije.

АЛБАНСКЕ ДИПЛОМЕ СРПСКОЈ ДЕЦИ ДЕО ПЛАНА: На југу Србије злоупотребљена чак и школска приредба

Nagip Arifi đacima juče dodelio diplome na srpskom , Foto J. S.

Jedan od tih događaja govori i da su albanski predstavnici spremni da u političke svrhe iskoriste i decu, pa su učenicima srpske nacionalnosti u Bujanovcu dodelili zahvalnica na - albanskom jeziku. Taj skandal dogodio se pre dva dana u bujanovačkoj opštini, a tokom svečane dodele zahvalinica najboljim đacima srpske i albanske nacionalnosti iz 12 škola - saznalo se da je materijal štampan na albanskom jeziku i da zahvalnica na srpskom jeziku - nema.

Da je reč o grešci, a ne politički obojenom događaju, tvrdi Sali Salihi iz kabineta predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija.

- Sve ovo bila je greška i zbog nje sam revoltiran. Ni u jednom segmentu organizacije niko nije imao nameru da bilo koga uvredi - rekao je Salihi za naš list i istakao da je problem nastao zbog jednog novinskog napisa, pa je jedan lep gest koji nema veze sa politikom ostao u senci nekakvog skandala.

Zahvalnica na albanskom , Foto J. S.

"Greška" je ispravljena pa su srpska deca juče ujutro primila zahvalnice na srpskom jeziku, ali i izvinjenje predsednika opštine. Međutim, ako ovaj događaj, kako tvrde iz Arifijevog kabineta nema veze sa politikom, izjava Šaipa Kamberija, koji je na izborima u Velikom Trnovcu u petom krugu osvojio manadat - i te kako ima političku konotaciju. On je, naime, rekao da pitanje Preševske doline neizostavno mora da bude deo konačnog sporazuma između tzv. Kosova i Srbije, uz angažovanje Prištine, Tirane i međunarodnih mehanizama.

- Na isti način se mora postupati prema manjinama. Ne verujem u eventualni sporazum između dve države, koji se na pravi način ne bavi pravima Albanaca u Preševskoj dolini - rekao je Kamberi za "Bota sot".

Spomenik Kapetanu Lešiju, Foto P. Milošević

On je pozvao Kosovo i Albaniju da oforme zajednički Fond za "Dolinu", da donesu državne programe za pomoć Albancima i da se svi politički procesi u kojima učestvuju iskoriste za unapređenje prava Albanaca sa juga Srbije. A pre nekoliko dana je i delegacija Albanaca iz Bujanovca i Preševa boravila u SAD, gde je, kako je saopšteno, predstavnicima Kongresa i međunarodne diplomatije ukazala na probleme ove etničke zajednice na jugu Srbije. Ova delegacija koju je predvodio Kamberi, a u kojoj su bili i nekadašnja predsednica Opštine Preševo Ardita Sinani, Ragmi Mustafa iz DPA i predsednik bujanovačke opštine Nagip Arifi, svojim sagovornicima u Njujorku i Vašingtonu govorila je o "aktuelno diskriminatorskim stavovima vlasti u Beogradu prema ovoj etničkoj zajednici". Zatražena je podrška da se u UN "zvanično otvori pitanje položaja Albanaca na jugu Srbije". Inače, dodeljivanje zahvalnica na albanskom jeziku srpskim đacima osudio je ministar prosvete Branko Ružić.

POČAST I SPOMENICI TERORISTIMA

U BUJANOVCU, Preševu i okolini postoji dvadesetak spomenika teroristima iz tzv. Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe. Među najpoznatijim su memorijalni kompleks kod Velikog Trnovca, podignut u čast teroriste poznatog kao Komandant Leši, koga Albanci doživljavaju kao nacionalnog heroja, kao i spomenik borcima OVBPM u Preševu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)