TETKICAMA I TOPLI OBROK U MINIMALCU: Vrhovni kasacioni sud presudio da se prava u javnom sektoru razlikuju od opšteg režima radnih odnosa

V. C. S.

07. 07. 2022. u 10:11

TETKICE i ostali zaposleni u prosveti koji primaju minimalac nemaju pravo da preko tog iznosa dobiju i regres i topli obrok, jer je on već sadržan u njihovom koeficijentu - suština je presude Vrhovnog kasacionog suda, donete u aprilu, koja je početkom nedelje objavljena na sajtu VKS.

ТЕТКИЦАМА И ТОПЛИ ОБРОК У МИНИМАЛЦУ: Врховни касациони суд пресудио да се права у јавном сектору разликују од општег режима радних односа

Foto P. Milošević

Ova odluka VKS sasvim je suprotna onoj donetoj pre dve godine, koja se ticala takođe radnika sa najnižim koeficijentima, samo u zdravstvu.

Sada je Apelacioni sud u Novom Sadu i Osnovni sud u Staroj Pazovi presudio u korist zaposlenih koji su sudskim putem zahtevali naknadu regresa i toplog obroka za period 2018-2021, plus zakonsku zateznu kamatu. Povodom nove presude VKS oglasili su se i prosvetni sindikati, koji najavljuju obraćanje Ustavnom i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- To je bruka i sramota - kaže Zvonimir Jović, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

- Vrhovni kasacioni sud se izjasnio pre dve godine po tom pitanju o identičnim slučajevima, samo u zdravstvu. A sada, kada je prosveta došla na red, odlučili su drugačije. Isto pitanje, ista situacija, a dve presude. U zdravstvu su obračunali po presudama i novac je već isplaćen.

Borivoje Gajić, zrenjaninski advokat i bivši sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, kaže da je VKS zauzeo stav u skladu sa zakonom. Po njemu, opšti režim radnih odnosa i režim u javnom sektoru razlikuju se. Po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, tvrdi, topli obrok i regres jesu sadržani u koeficijentu. Galimatijas je, po njemu, izazvala baš ta presuda iz 2020.

Vrhovna kasacija je tada presudila u korist tužilje zaposlene u Kliničkom centru Vojvodine, sa minimalnom zaradom, i naložila da joj se isplate troškovi toplog obroka i regresa za period 2012-2015. Posle toga, Apelacioni sud u Novom Sadu počeo je da donosi presude u skladu sa tim mišljenjem.

- Još kao sudija zastupao sam drugačiji stav kada je u pitanju Zakon o platama u javnom sektoru. Osim toga, minimalna zarada nije plata, već socijalna kategorija, i ne može se izjednačiti sa platom. Samo se novosadska apelacija povela za tom jednom odlukom iz 2020. i zato imamo problem - kaže Gajić.

Vlada dotira plate

PLATA čistačica u školama je ispod minimalca i ona se dotira - objašnjava Jović. - Topli obrok i regres iznose oko 10.000 dinara, a one rade za oko 12.000. Ukupno prime oko 36.000 dinara, što nemaju po svojim koeficijentima, već razliku dotira Vlada. A kada im se računa penzija, ne računa im se ta minimalna zarada, nego cena rada puta koeficijent.

Odluka VKS još nije pravni stav. Očekuje se da to postane u petak i da kao takva bude objavljena na sajtu suda. Posle toga će se verovatno svi aktuelni postupci isplate obustaviti, a buduće presude doneti u skladu sa stavom VKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri