ŠEST MEDALJA SRPSKIM MATEMATIČARIMA: Održana Juniorska balkanska matematička olimpijada

Lj.B.

04. 07. 2022. u 15:36

NA 26. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Sarajevu, šestočlana ekipa Srbije osvojila je jednu zlatnu i pet srebrnih medalja, a u generalnom plasmanu zauzela drugo mesto, čime je ponovila najbolji plasman u istoriji.

ШЕСТ МЕДАЉА СРПСКИМ МАТЕМАТИЧАРИМА: Одржана Јуниорска балканска математичка олимпијада

Foto: Ministarstvo prosvete

Zlatnu medalju osvojio je Vojislav Andrić, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije, a srebrne medalje Nina Šušić, učenica šestog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Beograda, Stefan Šebez, učenik osmog razreda gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada i učenici osmog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda Vladimir Lukić, Vladan Milićević i Andrej Pešić.

Lideri ekipe bili su prof. dr Nenad Vulović sa Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu i Srđan Stefanović sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO) je zvanično takmičenje Društva matematičara jugoistočne Evrope (MASSEE). Namenjeno je takmičenju iz matematike učenika do 15,5 godina i predstavlja jedno od najpriznatijih takmičenja sveta za učenike ovog uzrasta. Takmičenje je do sada u kontinuitetu održano 26 puta i na njemu svake godine učestvuje 11 oficijelnih zemalja, članica MASSEE, kao i zemlje koje nisu članovi MASSEE, ali koje zbog ozbiljnosti i jačine takmičenja žele da učestvuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara