TRŠIĆ U TRCI ZA TURISTIČKU TITULU: Rodno mesto Vuka Karadžića izabrano zajedno sa još dva sela da predstavlja Srbiju na svetskom takmičenju

Vladimir Mitrić

03. 07. 2022. u 06:55

TRŠIĆ je drugu godinu zaredom izabran za jedno od tri sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu.

ТРШИЋ У ТРЦИ ЗА ТУРИСТИЧКУ ТИТУЛУ: Родно место Вука Караџића изабрано заједно са још два села да представља Србију на светском такмичењу

Foto V. Mitrić

Tu odluku je donela komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na čijem je konkursu Turistička organizacija grada Loznice kandidovala Tršić. Izbor za najbolje selo organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Selo Tršić nalazi se na sedam kilometara od Loznice i rodno je mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. U okviru sela nalazi se kompleks "Znamenito mesto Tršić", kroz koji protiče rečica Žeravija i predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom sa velikom kulturnom i turističkom vrednošću. U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, Gostinska kuća, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate i kaligrafska radionica.

Foto V. Mitrić

Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen-kuća. Tršić ima najviše gostiju za vreme tradicionalnih manifestacija vezanih za život reformatora jezika i u sezoni ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode.

- Republika Srbija je 1979. godine proglasila Vukovu spomen-kuću nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a odlukom Vlade Republike Srbije, kuća Vuka Karadžića sa okolinom je proglašena za znamenito mesto 2002. godine - kažu u TO Loznica.

- U julu 2019. godine Vlada Srbije donela je uredbu o proglašenju predela izuzetnih odlika "Kulturni predeo Tršić - Tronoša", kao posebno vredne ambijentalne celine.

Vukov sabor je najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, centralni program se održava u septembru, u nedelju uoči Male Gospojine. U Tršiću se održava i Đački Vukov sabor, Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija, Dan maternjeg jezika, Kolonija pustovanja, festival "LilaLo", takmičenje "Brkovi po Vuku", Međunarodni festival folklora, festival "Na raskrsnici", Eko - kamp, "Pokreni točak zdravlja", Trejl trka, Dan muzeja jezika i pisma, Prvomajski uranak, transverzala "Vukove bogaze", "Saborsko prelo".

Foto V. Mitrić

Ovdašnji ugostitelji su spojili tradicionalno i moderno i nude gostima, pored usluga smeštaja i ishrane, dodatne sadržaje kao što su škola jahanja, animacije za decu, sauna, bazen, šetnje kroz šumu, izlete, organizaciju kampova, ekološke aktivnosti...

- U Tršiću svakodnevno radi Turistički info-centar, suvenirnice i Etno-bazar na kom lokalno stanovništvo prodaje tradicionalne proizvode - kaže Snežana Perić, diretorka TO Loznica.

- Redovno se organizuju i radionice starih zanata: tkanje, pustovanje, vez, zlatovez i dr. Selo Tršić ima značajnu ulogu u promociji obrazovanja, edukaciji i razvoju veština mladih.

U Naučno-obrazovno kulturnom centru "Vuk Karadžić" održava se veliki broj seminara, naučnih skupova i radionica: kamp Filharmonije mladih "Borislav Pašćan" iz Beograda, Etnološki kamp za studente Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, naučni skup "Savremena srpska folkloristika", interkatedarske konferencije, obuke za lektore, letnje radionice (istorija srpskog jezika, folkloristika i lingvistika). Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture tradicionalno se održava u Vukovoj spomen-školi u Tršiću.

Ovaj centar osnovan je sa ciljem da postane naučnoistraživačka stanica, pre svega za srpski jezik, ali i za sve društvene i humanističke nauke. Centar poseduje 144 ležaja, gostima je na raspolaganju internet-sala, a za potrebe seminara, sastanaka i radionica postoje dve sale kapaciteta 40 i 80 mesta.

Tršić raspolaže brojnim smeštajnim kapacitetima - etno-sela, konaci, turistička seoska domaćinstva i ugostiteljski objekti za ishranu koji uglavnom nude tradicionalna jela iz domaće kuhinje.

Foto V. Mitrić

PROMOTIVNI FILM

DO Tršića vode savremene saobraćajnice sa dvojezičnom turističkom signalizacijom.

Turistička organizacija grada Loznice je snimila novi promotivni film o Tršiću tokom priprema za kandidaturu za najbolje turističko selo na svetu.

APLIKACIJA ZA TURISTE

CENTAR za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, koji upravlja ovim područjem, implementirao je audio-vodič aplikaciju pomoću koje skeniranjem kodova na objektima turisti mogu da se informišu o našoj tradiciji i kulturi. Osim toga, ceo prostor je pokriven besplatnom wi-fi zonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara