OBELEŽJE U ČAST PETRU VELIKOM, DOBROTVORU SRBA: Ispred čuvene zgrade Bogoslovije u Sremskim Karlovcima otkrivena bista moćnom Ruskom caru

Lj. Preradović

30. 06. 2022. u 07:49

TRG patrijarha Brankovića u Sremskim Karlovcima, odmah ispred čuvene zgrade Bogoslovije Svetog Arsenija, na radost mnogih, od juče krasi spomen-bista ruskom caru Petru Prvom Aleksejeviču Romanovu, podignuta povodom velikog jubileja - 350 godina od njegovog rođenja.

ОБЕЛЕЖЈЕ У ЧАСТ  ПЕТРУ ВЕЛИКОМ,  ДОБРОТВОРУ СРБА: Испред чувене зграде Богословије у Сремским Карловцима откривена биста моћном Руском цару

Foto N. Fifić/ Vikipedija

Gotovo na samom ulazu u centar srpske duhovnosti i kulture, putnike namernike, meštane i one koje put navede u ovo, jedno od najznačajnijih mesta srpske istorije, ubuduće će dočekivati i ispraćati Petar Veliki izliven u bronzi, ruski car koji je osnivač prve srpske škole u Sremskim Karlovcima.

Ta veza ovog pitoresknog sremskog mesta sa Rusijom, i snažan trag koji je ostavio ruski car u srpskoj istoriji, bili su dobar razlog da se baš u Sremskim Karlovcima postavi poprsje ovog vladara.

Svečanosti otkrivanja biste, jednom od najmoćnijih i najuticajnih vladara moderne evropske istorije, prisustvovala je ruska delegacija na čelu sa Vladimirom Tolstojem, savetnikom za kulturu predsednika Rusije Vladimira Putina, a u kojoj su bili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.

Potomak velikog ruskog pisca Lava Tolstoja, Vladimir Tolstoj, zahvalio se srpskoj braći i sestrama.

- Ovaj gest simbolizuje prijateljstvo između dva naroda, između Srba i Rusa. Rusija je 9. juna obeležila 350 godina od rođenja Petra Velikog koji i danas predstavlja simbol razvoja, moći i energije - kazao je Tolstoj.

Prethodno, govoreći o utemeljitelju ruske države i kulture i Petru Velikom, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da su uloga ruskog cara kao osnivača Ruske škole u Sremskim Karlovcima i njegova pomoć fruškogorskim manastirima važne stranice u istoriji kulturnih veza srpskog i ruskog naroda.

- Petar Veliki je bio veliki i za srpsku istoriju i za Sremske Karlovce - istakao je Vučević.

- Jedna od najlepših srpskih knjiga je pisana o njegovom životu i zato, setimo se Zaharija Orfelina, koji je pokrenuo "Slavenoserbski magazin", i koji se smatra začetnikom srpske štampe, "Žitije Petra Velikog" je vanvremensko delo Zaharija Orfelina.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je Petar Veliki svoj reformatorski duh i ideju obrazovanja i očuvanja sopstvenog identiteta širio u svim krajevima u kojima su živeli pravoslavci. Tako je upravo njegovim ukazom, u Sremskim Karlovcima i otvorena prva srpska škola, koja će uz Bogosloviju, kako je rekao Miloš Crnjanski, biti naš nacion.

- Stojimo na mestu između pravoslavne Bogoslovije i patrijaršije, a pitanje je da li bismo mogli da stvorimo duh našeg naroda i postanemo ono što smo danas, da početkom 18. veka Petar Veliki nije doneo odluku da u Karlovcima osnuje prvu školu - istakao je Mirović.

Miloš Vučević, Igor Mirović, Aleksandar Stojkečić i Vladimir Tolstoj, Foto Lj. Preradović

Inicijativa za postavljanje bronzanog poprsja, vajara Ljubisava Srdanovića, dimenzija 75 sa 60 i 35 centimetara, u godini kada se obeležava 350-godišnjica od rođenja Petra Velikog, potekla je od Ruskog naučnog instituta u Beogradu. Projekat je realizovan uz podršku Ruskog doma u Beogradu, a pokrovitelj je Fondacija za podršku društvenih projekata "Nasleđe" iz Volgograda. Postavljanje je omogućila Opština Sremski Karlovci uz saglasnost Vlade Srbije.

Foto Lj. Preradović

TVORAC SNAŽNE RUSKE IMPERIJE

PETAR Prvi Aleksejevič Romanov - Petar Veliki (1672-1725), sin cara Alekseja Prvog, bio je najpre idejni, a zatim i delotvorni tvorac Rusije kao jake, industrijski, militarno, urbanistički, teritorijalno i kulturološki evropske sile, koja će postati jedna od najstabilnijih i najmoćnijih imperija, a zatim država svetske istorije, do današnjeg dana. Na presto je došao posle mnogih dvorskih intriga i zavera. Najpre je vladao sa slabim i bolesnim polubratom Ivanom, a posle njegove smrti 1696, kad je postao car, nemilosrdno je ugušio bilo kakav otpor, čak i u sopstvenoj porodici. Petar je vladao sam do 1724. a zatim sa suprugom Katarinom Aleksejevnom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili