UZ MUZIKU VRAĆENE USPOMENE: Generacija maturanata 1972. proslavila pedesetu godišnjicu mature

J. Ž. S.

30. 06. 2022. u 11:45

PRE tačno pet decenija golobradi petnaestogodišnjaci i tek stasali devojčurci željni znanja i uspeha došli su u Beograd.

УЗ МУЗИКУ ВРАЋЕНЕ УСПОМЕНЕ: Генерација матураната 1972. прославила педесету годишњицу матуре

Sad, Foto Privatna arhiva

Mnogima je polazak u srednju školu bio i prvi susret sa prestonicom. Učenici dva odeljenja uspešno su zakoračili u budućnost ispraćeni budnim okom svojih razrednih starešina Ljubice Milić i Dragmija Vojnovića.

Ovog juna, pedeset godina kasnije, ista ta generacija se sa radošću okupila da evocira uspomene, sa tugom seti onih kojih nema, ispriča svoje priče. A priča je bilo. Iako je prošlo pola veka od kada su završili školu, mnoga prijateljstva i ljubavi su opstali do danas.

Ovoj pedesetogodišnjici prethodile su i proslave ostalih ne samo jubilarnih godina od srednjoškolskog rastanka. Na izvoru Mlave u Žagubici okupilo se sada njih dvadesetoro iz dva odeljenja, prisećali se brojnih anegdota iz mladosti i delili životna iskustva.

Generacija maturanata 1972. vrlo je, kažu, specifična i po tome što godišnjice slave svuda po Srbiji, retko kada u Beogradu, gde su se upoznali. Raštrkani po celoj zemlji, a i šire, spremni su da potegnu na stotine kilometara da bi se videli sa školskim drugarima, a proslave se organizuju u mestima gde neko od njih živi. Tako su se prethodnih godina družili u Guči, Čačku, Deliblatskoj peščari, Rudniku, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Sremskim Karlovcima...

Događaj za pamćenje, od muzike, svečane večere, prenoćišta, pa do doručka i kafe za rastanak organizovao je jedan od njih - Staniša Mijalković iz Žagubice. Kao pravi domaćin drugove je dočekivao uz čašicu domaće rakije i sok od nane.

Zagrljaji i poljupci nisu izostali. Razmenjivale su se slike iz školske klupe, oni malo veštiji sa novim tehnologijama delili su ih sa drugovima, a onda su navirala sećanja i uspomene na mladost. Nisu izostala ni divljenja fotografijama dece i unuka.

- Gotovo uvek dolazim na proslave mature, drago mi je da se na ovaj način podsećam na jedno lepo životno doba, ali i da vidim ljude sa kojima nemam prilike da se srećem češće - priča Milovanka, nekada Mitić, sada Živković iz Bele Palanke.

- Evo, sada sam posle pet decenija ponovo videla drugaricu Jelu iz Lajkovca.

Ova Belopalančanka je sa drugaricom Milankom Grković Stefanovski iz Despotovca kolima došla na druženje. I opet će, kaže, jer takve susrete u ovim godinama ne bi trebalo propuštati. Jovica Jovanov i Jovanka Janićijević danas žive u Pančevu, upoznali su se u Srednjoj geodetskoj, a zavoleli se kasnije na Višoj. Studentska ljubav prerasla je kasnije u brak, a Joca je jedan od onih koji pred svako okupljanje strpljivo okreće telefone i podseća drugare da je vreme za proslavu.

- Od 35. godišnjice počeli smo da se viđamo svake godine, a onda nas je malo korona poremetila - priča Joca.

- Ali, život je pred nama.

Nekad, Foto Privatna arhiva

U dva odeljenja sa šezdesetak budućih geometara rođene su ljubavi koje su kasnije krunisane brakom, dok su se nekih drugih, neostvarenih prisećali na proslavi kroz stihove narodnih pesama.

Uz muziku su se vraćale uspomene na školske simpatije, a na prve taktove Bajagine pesme "Moji su drugovi" svi su poskočili i krenuo je vozić oko stola. Iako su već duboko zagazili u sedmu deceniju, igrali su kao nekad na pravoj maturi.

Samo malo zadovoljstva ovim ljudima je bilo dovoljno da život vide drugim očima. Iako je većina njih sada u penziji, napustili su Žagubicu sa planovima da i ubuduće organizuju ovakva okupljanja i neguju prijateljstva stečena još pre 50 godina.

Jovanka i Jovica Jovanov, Foto Privatna arhiva

VEĆINA GEOMETARA IZ PROVINCIJE

KADA su došli da uče za geometra većina ih je bila iz unutrašnjosti. O premeru zemlje, što svojom što roditeljskom voljom, učila su tada uglavnom deca iz provincije. U školske klupe u beogradskoj Ulici Milana Rakića sedamdesetih godina sedeo je tek pokoji Beograđanin. Danas ih je, kažu, znatno više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a