ODJEKUJE SA GAZIMESTANA: Posle pomena kosovskim junacima koji je služio patrijarh Porfirije, ori se srpska pesma i vijore zastave (FOTO)

D. Z.

28. 06. 2022. u 13:10

PATRIJARH Porfirije služio je pomen stradalim kosovskim junacima na Gazimestanu.

ОДЈЕКУЈЕ СА ГАЗИМЕСТАНА: После помена косовским јунацима који је служио патријарх Порфирије, ори се српска песма и вијоре заставе (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Nakon što je održan pomen kosovskim junacima, okupljeni na Gazimestanu podigli su srpske zastave uz starocrkvene zastave.

Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni uzvikuju „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.

Veliki broj vernika okupio se na Gazimestanu da dočeka patrijarha. Na desetine polazaka organizovano je širom Srbije. Pristižu vernici iz svih delova naše zemlje.

Nakon liturgije u manastiru Gračanica okupljeni građani krenuli su, kako svojim vozilima, tako i organizovano autobusima, na Gazimestan, gde patrijarh Porfirije služi pomen stradalim kosovskim junacima.

Policija lažne države pretresa okupljene na ulazu na Gazimestan

Patrole policije prisutne su u znatno većem broju nego prošle godine.

Na ulazu na Gazimestan pretresaju torbe, a građanima koji imaju majice sa srpskim nacionalnim obeležjima traže da ih skinu, prenosi Kosovo onlajn.

Osim toga, okupljanje je bez incidenata, a očekuje se da ove godine dođe mnogo više ljudi nego prethodnih, dodaje se.

Policija, koja je juče najavila povećanje bezbednosnih mera, ovo područje nadgleda i dronovima.

Osim Srba sa Kosova, na obeležavanje Vidovdana došli su mnogi i iz Srbije i Crne Gore.

Podsetimo, patrijarh srpski Porfirije je u svojoj besedi poručio da bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja nismo ono što jesmo, dodajući da je Vidovdan "naše oko, Sveti Lazar je naše uho, a svetinje naš um".

- U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet - rekao je patrijarh Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)