NA STOTINE VERNIKA U VELIČANSTVENOJ LITIJI: Počelo obeležavanje Vidovdana u Kruševcu (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

28. 06. 2022. u 12:05

SVETOM arhijerejskom liturgujom otpočelo je obeležavanje Vidovdana u Kruševcu.

НА СТОТИНЕ ВЕРНИКА У ВЕЛИЧАНСТВЕНОЈ ЛИТИЈИ: Почело обележавање Видовдана у Крушевцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. B.

U nekada dvorskoj crkvi iz 14. veka, koju je knez Lazar Hrebeljanović (1329-1389) podigao u znak blagodarnosti zbog rođenja sina despota Stefana Lazarevića, Njegovo preosveštenstvo episkop kruševački gospodin David služio je liturgiju sa arhijerejima i sveštenstvom.

Pred Kruševljanima je u porti izneto dragoceno jevanđelje na crkvenoslovenskom jeziku, dragulj lazaričke crkve iz 1836. godine. Pripadnici Vojske Srbije preuzeli su kivot u kome se uz specijalne mere obezbeđenja čuvaju delovi moštiju osnivača Kruševca - kneza Lazara, Svetog Vida i Svete Jelene Balšić i krenulo se u litiju do Spomenika kosovskim junacima.

Ispred simbola grada, obeležja koje je svečano otkriveno u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića 1904. godine, održan je pomen nastradalim braniocima Srbije u Kosovskom boju i svim potonjim oslobodiocima države. Nešto kasnije, ministarka Darija Kisić Tepavčević, kao izaslanica predsednika Aleksandra Vučića, Bratislav Gašić, direktor BIA i bivši gradonačelnik Kruševca, gradonačelnica Jasmina Palurović sa saradnicima, predstavnci Vojske Srbije i gradova-pobratima, položiće venac na spomenik.

Brojne delegacije prisustvuju ceremoniji obeležavanja Vidovdana, koji je ujedno i Dan grada Kruševca. Na platou Trga kosovskih junaka biće otkriven spomenik velikom kompozitoru Stanislavu Biničkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024