OSTALI BEZ AVIONA, PA SE VRATILI AUTOBUSOM: Srpski putnici bili zarobljeni na aerodromima u Rimu i Frankfurtu

E. V. N.

28. 06. 2022. u 07:45

SRPSKI lekari, koje je sticaj okolnosti, zadržao u frankfurtskoj vazdušnoj luci, u Beograd su stigli drugim letovima, dok je 74 putnika, koji su bili blokirani na aerodromu u Rimu, umesto letom prevoznika "Vizer" juče po podne u Beograd doputovalo - autobusima.

ОСТАЛИ БЕЗ АВИОНА, ПА СЕ ВРАТИЛИ АУТОБУСОМ: Српски путници били заробљени на аеродромима у Риму и Франкфурту

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zbog otkazivanja letova povratnu kartu iz ova dva evropska grada nije moglo da iskoristi oko 300 ljudi.

Ambasador naše zemlje u Italiji Goran Aleksić podsetio je da prekjuče putnici nisu uspeli da se vrate iz Rima letom "Vizera" u Beograd.

- Autobuse smo obezbedili odmah u dogovoru sa direktorom aerodroma "Čampino" i svi koji su želeli krenuli su nazad - rekao je ambasador. - U jednom su bila 34 putnika, a u drugom 40. Za one koji su hteli u sopstvenoj režiji da se vrate, obezbeđen je hotelski smeštaj za dva dana i oni će sami kupiti karte i doći u Beograd.

Aleksić je naglasio da je na rimskom aerodromu situacija bila dosta komplikovana, pošto nije postojala mogućnost za povratak nekim drugim letom u skorijem periodu.

- Odličnu saradnju smo imali sa našim građanima. Ovo je dobar primer koordinacije Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Srbije, koja je omogućila da se ova komplikovana i napeta situacija reši - istakao je Aleksić.

Foto: EPA

Avionski prevoz je leti najpopularniji, pa tako i najopterećeniji. Letnja sezona, a to znači bezbroj čarter linija, jedan je od dva razloga što je poslednjih nedelja često haos na većini svetskih aerodroma.

- Ovakve situacije često se dešavaju u ovo doba godine, jer je letnji saobraćaj kompleksniji i haotičniji - objašnjava Petar Vojinović, urednik portala "Tango siks". - Tako je uvek od maja do oktobra. Drugi deo problema je korona. U njoj je cela avio-industrija doživele nezabeležen pad. Čak 80 odsto biznisa je nestalo preko noći. Rezultat toga je da je većina avio-

-kompanija i aerodroma morala da otpušta ljude. Kada se avio-saobraćaj vratio na stari nivo, došlo je do problema sa zapošljavanjem.

Aerodromi sada nemaju dovoljan broj radnika, pa je to bio i razlog što je "Er Srbija" u nedelju otkazala let za London. "Hitrou" ih je obavestio da nemaju ljudstva da opsluže let.

- Nedostaje više kategorija zaposlenih koji su važni za sistem - dodaje Vojinović. - U pojedinim kategorijama, poput obezbeđenja aerodroma, potrebno je od tri do šest meseci da se zaposleni sertifikuju. Leti sistem zakazuje i zbog meteoroloških uslova. A kada jedna karika popusti, ona povuče druga kašnjenja, to se kaskadno dešava.

Vremenski uslovi su kumovali otkazivanju "Vizerovog" leta iz Rima. U taj avion, na putu ka Rimu, udario je grom, a zamena letelice bila je moguća tek dva dana kasnije. Na frankfurtskom aerodromu je bilo problema sa kontrolom leta i štrajkom zaposlenih, koji je kadrovski paralisao dobar deo avio-saobraćaja.

Evropskim aerodromima nedostaje radna snaga - od obezbeđenja, službenika na šalterima, osoblja na prtljagu, do letačkih posada. Tokom pandemije avio--prevoznici su otpustili radnike, od kojih su mnogi u međuvremenu pronašli bolje plaćene poslove. Nemačkoj tako nedostaje petina operativnog osoblja na zemlji. Zapošljavanje po ubrzanom postupku nije moguće, jer osoblje mora da prođe bezbednosnu proveru, a ona traje nedeljama. Britanski "Izidžet" ovih dana je potvrdio da će zbog nestašice radnika preko leta da otkaže na hiljade planiranih letova.

Uz to, virus korona, koji je i dalje u cirkulaciji "kosi" osoblje. U austrijskoj avio-kompaniji AUA hara kovid, posebno otkako je ukinuto obavezno nošenje maske, pa brojna, oduženja bolovanja desetkuju letove. Nije moguće na brzinu pronaći ni dovoljno pilota, što je problem u čitavom svetu. U SAD se zato pilotima nude bolji uslovi nego oni koji su pre pandemije važili kao maksimalno dobri.

 

SAMO IZVINjENjE

AMBASADOR Srbije u Italiji Goran Aleksić je sve vreme bio sa putnicima koji nisu mogli da se vrate kući. Kompanija "Vizer" se oglasila samo mejlom i izvinila, ali nisu pronašli rešenje za povratak. Pojašnjenje situacije nije dobila ni redakcija "Novosti", kojoj je na telefonski poziv odgovorio automat koji se predstavlja kao Amelija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega