MALI LEPOTANI I ZA VELIKE DEČAKE: U Novom Sadu sajam automobilčića okupio kolekcionare i ljubitelje igračaka

Slobodan Bajić

26. 06. 2022. u 07:15

AUTOMOBILČIĆI, modeli za kolekcionare, ali i igračke, kupuju se, prodaju i trampe kao "pravi" četvorotočkaši.

МАЛИ ЛЕПОТАНИ И ЗА ВЕЛИКЕ ДЕЧАКЕ: У Новом Саду сајам аутомобилчића окупио колекционаре и љубитеље играчака

Foto S. B.

Na petom po redu Sajmu automobilčića, održanom juče na Platou Vujadina Boškova ispred "Spensa", videlo se da interesovanje za lepotane sa točkovima počinje u rano dečačko doba. Više od 50 izlagača iz Srbije i regiona iznenadilo je organizatore, Savez vozača Novog Sada i Vojvodine i publici ponudilo gotovo 40.000 eksponata.

- Očekivali smo 30 izlagača, a pojavilo nam se gotovo dvostruko više - kaže Marko Topo, organizator iz Saveza vozača Novog Sada.

- Naša manifestacija raste iz godine u godinu, a pored berze igračaka, značajnu pažnju posvećujemo edukaciji o bezbednosti u saobraćaju. Svakako, tu su nam najmlađi u prvom planu, počevši od sedišta za decu i vezivanja sigurnosnih pojaseva, pa do prelaska pešačkog prelaza.

Foto S. B.

Tekst potpisa

Za mališane je upriličena likovna kolonija, na kojoj crtaju omiljene modele automobila i sopstvene kreacije, razne radionice u kojima su domaćini auto-mehaničari, poligoni za polaganje poznavanja propisa u saobraćaju i sve to prate nagradne igre sa simpatičnim darovima.

Tu je i izložba oldtajmera, starih dobrih "mercedesa", a predstavljeno je i više od 20 modela "alfa romea".

- Raspituju se kolekcionari, traže modele da kompletiraju serije, ali su ipak najbrojniji mališani, koji kupuju automobilčiće od srca - kaže Dragan Tutunović, vozač autobusa u javnom prevozu u Beogradu.

- Naravno, uz dva kupljena, sledi popust, a cene su, uspeo sam da vidim, sasvim realne. Doneo sam 165 modela automobilčića, ima i nekih veoma retkih i zasad sve ide sjajno.

Foto S. B.

Cene se kreću od 50 dinara, koliko koštaju "malci", oni spremni za restauraciju i novo ruho, pa čak do 25.000 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za ekskluzivne, naročito tražene modele koje prikupljaju pasionirani kolekcionari.

- Kupili smo, zasad, tri "malca", automobilčića koji su u srazmeri 1 prema 64 u odnosu na istinski automobil. Ima i klasičnih modela, 24 puta manjih od realnog i tu su cene nešto više. Zanimljivo je, dečaci se zabavljaju, a usput i nešto nauče o saobraćaju - kaže Viktor Janić, koji je sa sinovima provodio subotnje prepodne na Sajmu automobilčića.

Foto S. B.

PODRŠKA SMOTRI

NA manifestaciji su se predstavila razna udruženja i javna preduzeća koja su pomogla organizatorima da manifestacija prođe besprekorno. Posebnu pažnju privlačile su škole za obuku vozača, koje su pored programa u prvi plan isticale bezbednost u saobraćaju.

Čitav događaj podržali su Gradska uprava za privredu, Gradska uprava za saobraćaj i puteve i JKP "Parking servis".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024